Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θάνος Τσαγγάρης: Η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει διαδρόμους επιβίωσης για τις μικρές επιχειρήσεις
Συνεντεύξεις

Θάνος Τσαγγάρης: Η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει διαδρόμους επιβίωσης για τις μικρές επιχειρήσεις

Ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένος κατά -38% και τον Μάρτιο η μείωση θα ξεπεράσει το -60%.

 

Ο δικός μας πόλεμος για την επιβίωση δεν έχει σύμμαχο την πολιτεία.

Είμαστε απροετοίμαστοι για κάτι που επαναλαμβάνεται.

Η πολιτεία ακολουθεί λάθος δρόμο στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Αιφνιδιαζόμαστε για κάτι που το ξέραμε δυστυχώς.

Ωστόσο όλοι οι μικροί επιχειρηματίες δεν έχουν επιλογή και πρέπει να σταθούν στα πόδια τους για να σώσουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.

Παρατηρούμε την αδυναμία λήψης μέτρων που θα βοηθούσαν πραγματικά την αγορά, οι λήψεις μέτρων με συνεννόηση για το τι είναι πιο συμφέρον δεδομένων των εξελίξεων που δεν τις ελέγχει η πολιτεία.

Το ζήσαμε με το μνημόνιο, με την πανδημία και τώρα πάλι με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένος κατά -38% και τον Μάρτιο η μείωση θα ξεπεράσει το -60%.

Πόσο μπορεί να αντέξει μία μικρή επιχείρηση που πέρασε 10 χρόνια μνημόνιο, δύο και πλέον χρόνια πανδημία, χωρίς ουσιαστικά στήριξη κατά τη λειτουργία της, χωρίς καμία ενίσχυση επανεκκίνησης για το μικρό λιανικό εμπόριο;

Το εκρηκτικό μείγμα :

1/ της μείωσης του καταναλωτικού εισοδήματος,

2/ της μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων,

3/ την ξαφνική αύξηση των γενικών εξόδων εξαιτίας την αυξημένης τιμής του ρεύματος κατά 15.000 ευρώ έως το Δεκέμβριο σε κάθε μικρή επιχείρηση και την ξαφνική αύξηση των ενοικίων,

4/ την κατά 20% αύξηση της προμήθειας των προϊόντων για την επόμενη περίοδο

θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις ΜΜΕ.

Πώς απαντάει η πολιτεία σε όλες αυτές τις μικρές επιχειρήσεις που δοκιμάζονται;

1/ Με το τραπεζικό σύστημα κλειστό για τις ΜΜΕ

2/ Χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη για την αύξηση του ρεύματος όταν οι λογαριασμοί έχουν φτάσει να είναι δύο ενοίκια και όχι ένα

3/ με ανεπαρκείς και ανύπαρκτες ρυθμίσεις για τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά παλιά χρέη

4/ με μέτρα που θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου και όχι τώρα που υπάρχει άμεση ανάγκη (μείωση του ΕΜΦΙΑ, αύξηση του κατώτατου μισθού, κλπ.)

Είναι δυνατόν η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά κορονοχρέη να έληξε 28/2 και τα κορονοχρέη να παρουσιάζονται στην πλατφόρμα προς ρύθμιση στη 1/3, δηλαδή μία μέρα μετά;

Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να δοθεί μία μικρή παράταση;

Είναι δυνατόν ο ΔΕΔΔΗΕ να μην έχει κάνει καταμέτρηση της κατανάλωσης του ρεύματος σε επιχειρήσεις οκτώ μήνες και η πρόσφατα εξυγιασμένη ΔΕΗ (από τις πλάτες των καταναλωτών) να μας χρεώνει την κατανάλωση του ρεύματος του Ιουνίου-Ιουλίου 2021 με τιμές Μαρτίου και οι λογαριασμοί του ρεύματος να έρχονται 3500 ευρώ όταν το ενοίκιο είναι 1500 ευρώ; Τα ελέγχει κανένας αυτά;

Αν κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους γιατί θα πρέπει να επιβαρύνονται οι ΜΜΕ που προσπαθούν να επιβιώσουν; Δεν μπορεί να υπάρχει ένας καλύτερος συντονισμός και μία καλύτερη συνεννόηση;

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η πολιτεία θα πρέπει να περιορίσει την κερδοσκοπία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι να ενισχύει με επιδοτήσεις που πέφτουν στον κουβά τον ολιγαρχών της ενέργειας.

ΤΡΟΜΑΖΩ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ όταν έρχεται ένας φάκελος από πάροχο ενέργειας και πρέπει να τον ανοίξω.

Τρομάζω όταν πρώτη φορά σαρώνει η ακρίβεια με ισχυρό ευρώ.

Αν η πολιτεία έχει στερέψει πόσο μάλλον οι μικρές επιχειρήσεις.

Αν μία επιχείρηση δεν μπορεί να πάρει ένα δάνειο για να διαχειριστεί την δυσκολία αυτής της περιόδου η πολιτεία οφείλει

1/ να φέρει μία ρύθμιση 120 δόσεων των ασφαλιστικών και των φορολογικών χρεών παλιών και κορονοχρεών τώρα

2/ να κάνει μία ανοιχτή πάγια ρύθμιση 48 δόσεων των τρεχόντων χρεών τώρα (να εναρμονίσει την πάγια ρύθμιση των φορολογικών και των ασφαλιστικών χρεών. Όχι τα φορολογικά σε 24-48 δόσεις και τα ασφαλιστικά χρέη να ρυθμίζονται σε 12 δόσεις).

3/ να υποχρεώσει όλους τους παρόχους της ενέργειας σε ρυθμίσεις 24 δόσεων όλων των λογαριασμών με λήξη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο.

4/ να δείξει ανοχή στα χρέη και να μην μπλοκάρει τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν αποδεδειγμένα τις ρυθμίσεις των χρεών τους αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

(Ο Θάνος Τσαγγάρης είναι Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών)

πηγή