Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρεμπόριο
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις
Παρεμβάσεις

Να εφαρμοστεί ο νόμος για την πάταξη του παρεμπορίου κατ' εντολή και απαίτηση του εμπορικού κόσμου

Συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ.Παναγής Καρέλλας στο έντυπο Press το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 σχετικά με την αντιμετώπιση της πάταξης του παρεμπορίου και την μη τήρηση και εφαρμογή των νόμων.

 

Η πάταξη του παρεμπορίου αποτελεί εδώ και χρόνια, κατά προτεραιότητα, τον βασικό στόχο των προσπαθειών του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κατ’ εντολή και απαίτηση του εμπορικού κόσμου. Η δεκαετής και πλέον δράση των παράνομων μικροπωλητών αποδεικνύει :

 

Αναντιστοιχία των δηλώσεων και των πρακτικών από την πλευρά των εκάστοτε κυβερνώντων, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Ένοχη ανοχή όλων των ελεγκτικών μηχανισμών (τελωνεία, ΣΔΟΕ- ΥΠΕΕ, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Αλλοδαπών, Εισαγγελικές Αρχές κ.τ.λ.) που έχουν επιφορτισθεί με την τήρηση και εφαρμογή των νόμων. Ο τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει απώλειες εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο της τάξης τουλάχιστον των 5 δισ. ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το 23% είναι η απώλεια από το ΦΠΑ. Αναφορικά με το λαθρεμπόριο απομιμήσεων, εκτιμάται ότι ο τζίρος των προϊόντων-μαϊμού ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ και όσον αφορά το ποσοστό κυκλοφορίας αυτών των προϊόντων, στην ένδυση-υπόδηση το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη στο 10%, στα είδη δώρων (gadget) στο 15%, στα ποτά-καπνό περίπου στο 2,5%, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό ακόμη είναι μη μετρήσιμο.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το παρεμπόριο είναι :

• Η άμεση απαγόρευση κάθε υπαίθριας δραστηριότητας εκτός των νόμιμων λαϊκών αγορών και μόνο για προϊόντα γης και θάλασσας.

• Ο ουσιαστικότερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος στις πύλες εισόδου (σύνορα-λιμάνια) των προϊόντων αυτών στη χώρα μας

• Η ηλεκτρονική παρακολούθηση των μεταφερόμενων προϊόντων.

• Η διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο διανομής και πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα προμηθεύουν στον καταναλωτή.

• Η εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, η οποία μπορεί να γίνεται ακόμη και με χρήση σπρέι ανεξίτηλου χρώματος από τη Δημοτική Αστυνομία.

• Εκστρατεία ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

 

Εδώ οφείλω να σημειώσω ότι η εμπέδωση καταναλωτικής συνείδησης μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου.