Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
esa-kafounis-sunenteuksi-augi-2021-lockdown
Συνεντεύξεις

Σταύρος Καφούνης στην «Α» / Κίνδυνος να βάλουν λουκέτο 115.000 επιχειρήσεις

"Πολλοί συνάδελφοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης όχι μόνο της επιχείρησής τους, αλλά και της οικογένειάς τους"

Τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο περί τις 115.000 επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, εφόσον η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης, επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης προσθέτοντας πως ο κλάδος απασχολεί 650.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα εκτιμά ότι ο τζίρος της φετινής εκπτωτικής περιόδου θα είναι μόλις στο 35% της αντίστοιχης περσινής, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες 3,25 δισ. ευρώ! Ακόμη ζητάει να εφαρμοστεί ρύθμιση χρεών α λα 120 δόσεις με ταυτόχρονο κούρεμα χρέους για τις επιχειρήσεις.

Πώς “βλέπετε” την οικονομική κατάσταση στον κλάδο σας μετά το νέο lockdown;

Από την αρχή τονίσαμε ότι ύψιστο αγαθό είναι η δημόσια υγεία και δεν ανεχόμαστε να διακινδυνέψουμε τη ζωή ούτε ενός συμπολίτη μας. Έχοντας τώρα ως δεδομένο το τρίτο lockdown -που δεν γνωρίζουμε ακόμα τι διάρκεια θα έχει-, αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η Πολιτεία στοχευμένα, γενναία και δίκαια να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα με κάθε τρόπο, για να διατηρήσει οικονομικά ενεργές τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας μέχρι να τελειώσει ο εφιάλτης που όλοι ζούμε.

Υπολογίζοντας ότι στη διάρκεια περίπου ενός έτους που διαρκεί η πανδημία ζήσαμε τρία lockdown και δύο ενδιάμεσες περιόδους με ισχνές πωλήσεις, είναι προφανές ότι στέγνωσε και η τελευταία σταγόνα ρευστότητας στις μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν σύμμαχο το τραπεζικό σύστημα και προσπαθούν να επιβιώσουν με τις έστω και χαμηλές ενέσεις χρηματοδότησης που τους παρέχει η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σε χειρότερη κατάσταση είναι οι επιχειρήσεις με είδη μόδας, επειδή το μεγάλο απόθεμα που έχει μείνει αδιάθετο και απαξιωμένο αφορά ήδη τέσσερις εμπορικές περιόδους και οι επιταγές στους προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

Ποια είναι η πτώση σε τζίρο κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο σε σχέση με πέρσι;

Η φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδος ξεκίνησε με θετικά μηνύματα, διότι, όπως έδειξε η έρευνα του ΕΣΑ, έξι στις δέκα επιχειρήσεις είχαν την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τον ίδιο ή καλύτερο τζίρο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, ενώ τέσσερις στις δέκα δήλωσαν πτώση. Δυστυχώς η συνέχεια ήταν καταστροφική για το λιανεμπόριο. Ο τζίρος της δεύτερης εβδομάδας ξεφούσκωσε εκκωφαντικά και μετέπειτα η επαναφορά του click away και η οριστική παύση λειτουργίας με το τρίτο lockdown έδωσαν τη χαριστική βολή.

Το κέντρο της Αθήνας, που δεν είναι μόνον η Ερμού και πέντε πολυεθνικές αλυσίδες, αντιμετώπισε μεγαλύτερο πρόβλημα από τις συνοικιακές αγορές επειδή λόγω συνθηκών το επισκέφθηκαν κυρίως νέοι σε ηλικία καταναλωτές, ενώ τα αποτελέσματα ανά κλάδο εμπορίου διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους.

Ενώ, λοιπόν, είχαμε δηλώσει ότι θα είμαστε ευτυχείς εάν φέτος καλύπταμε το 50% του περσινού τζίρου, σήμερα υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά δεν θα υπερβούμε το 35% και για τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν λειτουργικό ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο για το άμεσο μέλλον;

Πολλοί συνάδελφοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης όχι μόνο της επιχείρησής τους, αλλά και της οικογένειάς τους. Μικροέμποροι και επαγγελματίες πρέπει να στηριχθούν αποτελεσματικά από την Πολιτεία διότι όσο παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν άλλο εισόδημα για να ζήσουν. Αυτό όμως που με ανησυχεί περισσότερο είναι η διαχείριση των οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τους ΟΤΑ, τις ΔΕΚΟ και τους προμηθευτές, που θα συσσωρευτούν σαν βουνό στο τέλος της πανδημίας.

Φοβάστε πως θα υπάρξουν λουκέτα; Πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στον εμπορικό κλάδο ανά την Ελλάδα;

Το εμπόριο αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας με περίπου 230.000 επιχειρήσεις καταχωρισμένες μόνο στα εμπορικά τμήματα των επιμελητηρίων (πρόσφατα στοιχεία από το ΓΕΜΗ), που απασχολούν περίπου 650.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 315.000 εργάζονται ως πωλητές στα καταστήματα (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2019).

Σήμερα οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει δεν είναι πλέον ικανές να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Εάν δεν εφαρμόσουμε αμέσως προσεκτικά και στοχευμένα ένα γιγαντιαίο πλάνο στήριξης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, θα οδηγηθούν σε λουκέτο μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση θα μας ακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμη μια βαθιά οικονομική κρίση.

Είστε ευχαριστημένοι από τα μέτρα στήριξης; Ποια είναι τα αιτήματα του κλάδου σας;

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων έως σήμερα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και φτάσαμε έως εδώ με σχετικά μικρές απώλειες. Από την έναρξη της τρίτης περιόδου με κλειστά καταστήματα όμως χρειάζονται νέα γενναία και στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Η μεταφορά όλων των υποχρεώσεων στο τέλος της υγειονομικής κρίσης προϋποθέτει ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών σε τουλάχιστον 120 δόσεις με ταυτόχρονο κούρεμα μέρους των χρεών. Παράλληλα κρίνεται αναγκαία η σημαντική ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής και η στοχευμένη μετατροπή μέρους των επιστρεπτέων 1, 2 και 3 σε μη επιστρεπτέες, ανάλογα με την αντικειμενική ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση μέσα στην κρίση.

Επίσης η πλήρης επιδότηση των ενοικίων των καταστημάτων επιβάλλεται για όσο αυτά είναι κλειστά ή λειτουργούν με συστήματα click away και click inside.  Έφτασε όμως και η στιγμή που οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν σοβαρό ρόλο στηρίζοντας τις πολύ μικρές επιχειρήσεις χωρίς υποσημειώσεις και αποκλεισμούς, με στόχο το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που σύντομα θα ανακοινωθεί, να φτάσει επιτέλους σε κάθε  Έλληνα μικρομεσαίο.

Ο ΕΣΑ θα προβεί άμεσα σε τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, για να εξασφαλίσουμε την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας και των νέων ανθρώπων που ψάχνουν ελπίδα και προοπτική στη χώρα τους.