Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
2024 ευκαιρίες για την Επιχειρηματικότητα
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

2024 ευκαιρίες για την Επιχειρηματικότητα

Μικρή, μεγάλη ή μεσαία, δεν έχει σημασία. Η επιχειρηματικότητα όλων των κλάδων, ανεξαρτήτως μεγέθους και περιοχής, είναι αυτή που αποδεδειγμένα σέρνει το άρμα της ευημερίας και της ανάπτυξης για την κοινωνία.

Για αυτό και κάθε συζήτηση η οποία άκριτα στοχοποιεί, με αστήρικτες κατηγορίες περί αισχροκέρδειας, φοροδιαφυγής, πλασματικών εκπτώσεων κ.λπ., κάνει μεγάλο κακό στις προοπτικές της χώρας.

Η απενεχοποίηση του κέρδους, του κινητήριου μοχλού των παραγωγικών επενδύσεων, είναι μία κατάκτηση την οποία δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε. Επενδύσεων που ποικίλλουν, από την ανακαίνιση ενός μικρού συνοικιακού καταστήματος έως τη δημιουργία ισχυρών hubs πολυεθνικών κολοσσών, αλλά που όλες έχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα: τη μεγέθυνση της παραγόμενης πίτας, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες, με νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά, τα οποία δε θα χρειάζεται πλέον να ψάχνουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για όσους έφυγαν από την Ελλάδα τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και πλέον μπορούν, αν το επιθυμούν, να επιστρέψουν στη χώρα και να προσφέρουν με τις γνώσεις τους.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες παρέμειναν ενεργές μετά από τα πολλά σκληρά χρόνια της κρίσης, έχουν περάσει με επιτυχία τις δύσκολες εξετάσεις και απέδειξαν ότι με προσπάθεια, θυσίες και αξιοζήλευτη προσαρμοστικότητα μπορείς να επιβιώσεις. Είναι σήμερα ισχυρές και έτοιμες να κυριαρχήσουν, η κάθε μία στον τομέα που δραστηριοποιείται.

Το μοναδικό που πρέπει να συνεχίσει να κάνει η Πολιτεία είναι να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να ανταγωνιστούν και να κυριαρχήσουν σε διεθνές επίπεδο:

1. Η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος εκπαίδευσης, που θα τις τροφοδοτεί με άτομα που θα έχουν τις δεξιότητες τις οποίες η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί, πρέπει επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά. Είναι αδύνατον το 2024 να διαπραγματευόμαστε ακόμη τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο όχι απλώς θα δίνει πολλές και διαφορετικές ευκαιρίες σε όλα τα ελληνόπουλα, αλλά θα αποτελεί και έναν επιπλέον πόλο έλξης ισχυρών επενδύσεων και δεκάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα έρθουν να ζήσουν και να καταναλώσουν στη χώρα μας. Όπως, επίσης, είναι μεγάλο
λάθος να μην έχουμε ακόμη ένα σοβαρό και οργανωμένο σύστημα που θα εφοδιάζει νέους, αλλά και μεγαλύτερους ανθρώπους, με τις σύγχρονες δεξιότητες που η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί και που, τελικά, παρά την τεράστια ζήτηση αυτές δεν μπορούν να προσφερθούν.


2.    Η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί απαίτηση όλων, συμπεριλαμβανομένων όσων θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, οφείλει να επιτευχθεί άμεσα. Αρκεί λύσεις και τακτικές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο να γίνουν πράξη και στη χώρα μας και ο κάθε πολίτης, επενδυτής, επισκέπτης να αισθάνεται ότι ζει και δημιουργεί σε ένα περιβάλλον το οποίο επιβραβεύει τον σωστό και τιμωρεί τον παραβάτη.

3.    Φυσικά, η εμπέδωση κλίματος ασφαλείας και ευνομίας σε μία χώρα όπου η μικρή και μεγάλη εγκληματικότητα καταπολεμάται αποτελεσματικά, αλλά και όπου το κέντρο της πρωτεύουσας δεν κλείνει με το παραμικρό, πρέπει να είναι αυτονοήτα και να μην επιτρέπεται να αμφισβητούνται από κανέναν. Αναλογική κατάληψη του δημόσιου χώρου για την καθόλα σεβαστή και αναγκαία διαμαρτυρία του καθενός, που δεν μπορεί να διακινδυνεύει την οικονομική επιβίωση και να καταστρέφει την καθημερινότητα πολιτών και επισκεπτών.
.
4. Και, βεβαίως, μία χώρα με νοικοκυρεμένα οικονομικά πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχίζει να αφαιρεί παράλογα μνημονιακά βάρη από τις πλάτες του ιδιωτικού τομέα. Να συνεχίσει να μειώνει το μη μισθολογικό κόστος ώστε να αυξάνονται οι μισθοί χωρίς να πλήττουν την ανταγωνιστικότητα.

Αλλά και με την εφαρμογή των σύγχρονων εργαλείων που υπάρχουν να καταπολεμάμε τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή εν τη γενέσει της, χωρίς άδικες και ξεπερασμένες οριζόντιες πρακτικές.

Το 2024 δείχνει πραγματικά ως το μεγάλο έτος ευκαιρίας για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα. Είναι η χρονιά που η χώρα με την οριστική ανάκτηση της οικονομικής της θέσης μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, μπορεί -και πρέπει- να κάνει το μεγάλο βήμα. Να αφήσει πίσω οριστικά αγκυλώσεις και ξεπερασμένες αντιλήψεις, οι οποίες τόσα χρόνια λειτουργούσαν ως τροχοπέδη, και με αρωγό την κοινωνία, που στη συντριπτική της πλειοψηφία όχι απλώς στηρίζει, αλλά απαιτεί γενναίες αποφάσεις άμεσα, να βάλει τα θεμέλια για τη νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα της τεχνητής νοημοσύνης, των σύγχρονων τεχνολογιών και του ψηφιακού οικοσυστήματος νέων επιχειρήσεων, που θα τοποθετήσουν οριστικά τη χώρα μας στην πρωτοκαθεδρία των χωρών που επηρεάζουν και λαμών που επηρεάζουν και λαμβάνουν τις αποφάσεις στην ενωμένη Ευρώπη.