Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σταύρος Καφούνης
Συνεντεύξεις

Σταύρος Καφούνης : Να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία της Αθήνας!

 

Η Αθήνα έχει υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Μια κρίση που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει σημαντικά η εικόνα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Εκατοντάδες καταστήματα έκλεισαν, ακόμη και στους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, πάλαι ποτέ ισχυρές αλυσίδες καταστημάτων κατέβασαν ρολά, ενώ οι πολίτες που επέλεγαν το κέντρο  της Αθήνας για τις καθημερινές τους αγορές μειώνονταν σημαντικά χρονιά με τη χρονιά.

 

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ της Αθήνας θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντικατοπτρίζει την οικονομία της χώρας.  Αφομοιώνει γρήγορα τις συνέπειες της ύφεσης αλλά είναι και αυτό που δίνει το σύνθημα της ανάκαμψης. Τους τελευταίους μήνες το κέντρο της Αθήνας δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια βελτίωσης. Εν πολλοίς το γεγονός αυτό οφείλεται στις προσπάθειες των εμπόρων να επιβιώσουν αλλά και στην αύξηση των ξένων επισκεπτών στο κέντρο της Αθήνας.  Ωστόσο εκατοντάδες ακόμη επιχειρήσεις παλεύουν για να επιβιώσουν.  Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει υλοποιήσει μια σειρά δράσεων με στόχο την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. Με στόχο το δραστικό περιορισμό της εγκληματικότητας αλλά και την προσέλκυση επενδυτών. Δυστυχώς, πολλές φορές σ’ αυτή την προσπάθειά μας αισθανθήκαμε μόνοι, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα άβουλο δημόσιο και δημοτικό σύστημα και το τέρας της γραφειοκρατίας.


Πέρα από αυτές τις αντιξοότητες η Αθήνα μαγνητίζει τα βλέμματα των επενδυτών, ξένων και Ελλήνων, οι οποίοι δημιουργούν εξαιρετικές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανακαινίζουν τα διαμερίσματά τους προκειμένου να τα ενοικιάσουν μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες ημέρες οι «New York Times» ανέφεραν σε δημοσίευμά τους ότι η Αθήνα είναι μάρτυρας μιας έκρηξης επενδύσεων.  Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «χιλιάδες αιτούντες βίζα, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος Κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι ψάχνουν για ακίνητη περιουσία, έρχονται στην Αθήνα αναζητώντας κατοικίες που θα τους δώσουν μια ευρωπαϊκή βάση».

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, εκρηκτική αύξηση κατέγραψαν την τελευταία πενταετία οι σύντομες «αποδράσεις» (city breaks) ξένων επισκεπτών στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, η Ερμού, ο εμπορικότερος δρόμος της χώρας, επανακτά το κύρος της σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πλέον συγκαταλέγεται στη 15η θέση της λίστας με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους σε όλο τον κόσμο πραγματοποιώντας άλμα 10 θέσεων. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση για εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις να αναζητούν χώρους για να στεγάσουν τα καταστήματά τους.  Μια εξέλιξη ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο όλοι μας θα πρέπει να πάρουμε ένα σημαντικό μάθημα από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Δεν θα πρέπει να αυξηθούν και πάλι τα ενοίκια σε τέτοιο βαθμό που θα υπονομεύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των καταστημάτων. Να μην γυρίσουμε σε τακτικές που μας οδήγησαν σε «άτυπη» πτώχευση. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που θα συμβάλει καθοριστικά να επανακτήσει το κέντρο της Αθήνας την αίγλη της.  Ήρθε η ώρα, όμως, που και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Οι δήμοι όλης της χώρας αναμένεται να χειριστούν τα μεγάλα έργα που θα δώσουν ώθηση όχι μόνο στην τοπική οικονομία αλλά και στην εθνική.

 

ΠΡΟΣ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναλάβουν δράση όσοι γνωρίζουν όχι μόνο τα προβλήματα της Αθήνας αλλά και τις λύσεις που θα τη βγάλουν οριστικά από το τούνελ της ύφεσης. Προς αυτή την κατεύθυνση και προς όφελος όλων των πολιτών της Αθήνας θα πρέπει να κινηθεί η επόμενη δημοτική αρχή. Η Αθήνα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία να γίνει επιτέλους μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα σέβεται τους πολίτες της και τους επισκέπτες της. Και αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει πλέον να χαθεί! Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος για τον οποίο θα συμμετάσχω σε αυτή την προσπάθεια μαζί με πολλούς ακόμη άξιους επαγγελματίες, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη.