Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βασικές προτάσεις Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για το παρεμπόριο
Θέσεις ΕΣΑ
Παρεμβάσεις

Βασικές προτάσεις Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για το παρεμπόριο

Πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για την αποτελεσματική καταπολέμηση του παρεμπορίου είναι :

 

• Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση κάθε υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας, εκτός της πώλησης προϊόντων γης και θάλασσας στις λαϊκές αγορές μόνο από παραγωγούς και της πώλησης παραδοσιακών και μόνο προϊόντων (κουλούρια, ξηροί καρποί, κάστανα, αραβόσιτο, φυσικά άνθη), από όσους διαθέτουν την σχετική άδεια. Η άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας να γίνεται σε καθορισμένες περιοχές και να είναι υποχρεωτική η χρήση ταμειακής μηχανής.

 

Παράλληλα θα πρέπει :

 

- Να δημιουργηθεί ανεξάρτητο σώμα δίωξης παρεμπορίου, στο οποίο θα έχουν αρμοδιότητες οι φορείς του εμπορίου.

- Να εφαρμόζεται άμεσα και σε κάθε περίπτωση από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, το άρθρο 11 του Ν.3982/2011 που αφορά την επί τόπου καταστροφή των προϊόντων παρεμπορίου, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

- Να καταπολεμηθεί το παρεμπόριο στις πηγές του και να προωθηθούν μέτρα, ώστε να χτυπηθεί αποτελεσματικά στους τόπους «βάπτισης» των εμπορευμάτων στα τελωνεία, στις αποθήκες και στα ευρωπαϊκά δίκτυα διασυνοριακών μεταφορών και παράλληλα να επαναλειτουργήσει το σύστημα ελέγχου φορτηγών και εμπορευματοκιβωτιών με ακτίνες Χ στις πύλες εισόδου της χώρας.

- Να υπάρξει έλεγχος τόσο κατά την έναρξη δραστηριοτήτων (λήψη ΑΦΜ, μητρώο-έναρξη στη Δ.Ο.Υ.) από ξένους μετανάστες, όπου συχνά πολλοί χρησιμοποιούνται ως «αχυράνθρωποι» των κυκλωμάτων του παράνομου εμπορίου, όσο και στη συνέχεια. Πολλοί π.χ. Κινέζοι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι ίδρυσης υποκαταστημάτων εταιρειών που εμφανίζονται να έχουν την έδρα της μητρικής εταιρείας στην Κίνα. Στην πραγματικότητα όμως «νομιμοποιούν» τον τρόπο και την «ελευθερία» που επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, που ως Κράτος αποδεχόμαστε νόμιμα. Αυτό εφόσον είναι νόμιμο, δεν έχει να κάνει με τη νομοθεσία, αλλά με την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας, η οποία εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να συγκριθεί με την Κινεζική. Όμως το μεγάλο μέρος των προϊόντων που έρχονται από τις χώρες χαμηλού κόστους μπαίνουν στη χώρα μας παράνομα. Και δεν είναι μόνο Κινεζικά ρούχα, δερμάτινα, ηλεκτρονικά, αξεσουάρ, μικροσυσκευές κλπ. Είναι μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων και από άλλες χώρες (CD, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, κοσμήματα, γυαλιά ηλίου και είδη λαϊκής τέχνης κλπ.).