Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρότασεις Ε.Σ.Α. για την στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις
Παρεμβάσεις

Πρότασεις Ε.Σ.Α. για την στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Βιώνουμε μια εποχή βίαιων ανακατατάξεων και ανατροπών σε Παγκόσμιο επίπεδο με απροσδιόριστα ακόμη τα μεγέθη τους.

 

Οι συνέπειες της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης έρχονται να επιβαρύνουν τα γνωστά και χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τις εμπορικές επιχειρήσεις, όπως ενδεικτικά, η έλλειψη ικανών και αξιόπιστων υποδομών, το παραεμπόριο, οι πορείες στο κέντρο, το άδικο φορολογικό σύστημα, η γραφειοκρατία, η διαφθορά των κρατικών υπηρεσιών κτλ.

 

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται από την Κυβέρνηση, τους αρμόδιους φορείς και τις διοικήσεις των τραπεζών, η λήψη άμεσων και σωστών μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας και συνεισφέρουν με φόρους, εργοδοτικές εισφορές, δημοτικά τέλη και θέσεις απασχόλησης στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, καθώς και μέσω των υψηλών επιτοκίων στα τεράστια κέρδη των τραπεζών.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, μεταφέροντας την αγωνία των χιλιάδων και ήδη επιβαρημένων επιχειρήσεων της Αθήνας, επιθυμεί να συμμετέχει εποικοδομητικά στο διάλογο καταθέτοντας προτάσεις για μέτρα τα οποία μπορούν να ελαφρύνουν το τραπεζικό κόστος, να εξασφαλίσουν την ρευστότητα της αγοράς, να στηρίξουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να διασφαλίσουν θέσεις εργασίας.

 

Πιο συγκεκριμένα προτείνει :

 

1. Για την στήριξη της απασχόλησης και ως επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες διατηρούν θέσεις εργασίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια, θεωρούμε επιβεβλημένη την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). Η αιτούμενη επιδότηση να ισοδυναμεί με το επίδομα ανεργίας περίπου των τετρακοσίων τριάντα ευρώ (430,00).

2. Την χρησιμοποίηση ως μοχλό πίεσης και ανταγωνισμού των κρατικών τραπεζών (Α.Τ.Ε., Τ.Τ.) προκειμένου να «ξεπαγώσει» η τραπεζική αγορά και να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

3. Την επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τη θέσπιση περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων για τουλάχιστον ένα έτος.

4. Την αναστολή των πλειστηριασμών και την εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανείων.

5. Την εκλογίκευση των κριτηρίων χαρακτηρισμού από το σύστημα «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ», ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης.

6. Την άμεση ενίσχυση του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. με τριπλασιασμό των κεφαλαίων, την ουσιαστική και άμεση ανταπόκρισή του στα αιτήματα των δικαιούχων και την συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας εκπροσώπων των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων του εμπορίου.
Η προϋπόθεση συμμετοχής στο Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. που προβλέπει 3ετή συνεχή κερδοφορία προ αποσβέσεων, αφαιρεί κάθε δυνατότητα ένταξης και στήριξης νέων μέχρι τριών ετών επιχειρήσεων που δεν είναι κερδοφόρες και ως τούτου ζητούμε την απόσυρσή της.

7. Την επιτάχυνση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, του προγράμματος δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλότερα της διατραπεζικής αγοράς επιτόκια από την Ε.Τ.Επ. καθώς και των προγραμμάτων «JEREMIΕ» (για επιχειρήσεις μέχρι δέκα εργαζόμενους).

8. Την αύξηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των υποδομών.

9. Το πάγωμα των τελών των Ο.Τ.Α. και των τιμολογίων των Δ.Ε.Κ.Ο. και παράλληλα το νοικοκύρεμα των οικονομικών τους.

10. Την μείωση του Φ.Π.Α. σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με ανάλογη αύξηση του Φ.Π.Α. στα είδη πολυτελείας.

11. Την απόσυρση των διατάξεων που περιλαμβάνονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορούν την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των ελευθέρων επαγγελματιών, την αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων από 65% σε 80% και την επιπλέον φορολόγηση των μερισμάτων που εισπράττουν τα φυσικά πρόσωπα. 
Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να αναμορφωθεί το φορολογικό πλαίσιο με βασικούς άξονες την απλότητα, την σταθερότητα και τη διαφάνεια.

12. Τον εξορθολογισμό και τη δραστική μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και των πιστωτικών καρτών με κριτήρια φερεγγυότητας.

 

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω μέτρα είναι σημαντικά επειδή θα συμβάλλουν σε πρώτη φάση στην σταθεροποίηση της αγοράς. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να κατανοήσουν όλοι οι φορείς, οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί ότι η σοβαρότητα της κατάστασης επιβάλλει άμεση συνεννόηση και δράση και πως στη συγκυρία αυτή μπορεί και πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να αναλάβουν τις ευθύνες τους με γνώμονα την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την κοινωνική υπευθυνότητα.