Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
εμποροπανήγυρεις
Θέσεις ΕΣΑ

Πάγιες θέσεις του Ε.Σ.Α που αφορούν τις "Υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες"

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Σχεδίου Νόμου «Πλαίσιο λειτουργίας υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων», ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καταθέτει τις πάγιες θέσεις του, που αφορούν τη διενέργεια πλανόδιου ή στάσιμου υπαίθριου εμπορίου. 

 

 • Η λειτουργία του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου σε αστικές περιοχές, καλύπτει τις συνολικές ανάγκες των καταναλωτών σε όλα τα επίπεδα.

Πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών είναι: «Να απαγορεύεται κάθε υπαίθρια εμπορική δραστηριότητα, εκτός της πώλησης προϊόντων γης και θάλασσας στις λαϊκές αγορές, μόνο από παραγωγούς και της πώλησης παραδοσιακών και μόνο προϊόντων (κουλούρια, ξηροί καρποί, κάστανα, αραβόσιτο, φυσικά άνθη) από όσους διαθέτουν τη σχετική άδεια και να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι ώστε να καταργηθεί το φαινόμενο των παραλαϊκών. Η άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας να γίνεται σε καθορισμένες περιοχές και να είναι υποχρεωτική η χρήση ταμειακής μηχανής».

 • Στο διαχωρισμό των Ειδών εμπορίας επαγγελματικών αδειών για άσκηση πλανόδιου εμπορίου Άρθρο 17, συμφωνούμε για τις κατηγορίες που αφορούν νωπά ή μεταποιημένα προϊόντα γης και θάλασσας, αλλά διαφωνούμε με την κατηγορία Βιομηχανικά είδη, που περιλαμβάνει ενδεικτικά, είδη ένδυσης, υπόδησης, λευκά είδη, δερμάτινα είδη, εκκλησιαστικά είδη, είδη σπιτιού κλπ.

Προτείνουμε να επιτρέπεται μόνο η πώληση των παρακάτω επιλεγμένων κατηγοριών & προϊόντων, όπως: Ξηροί καρποί, κάστανα – αραβόσιτο, κουλούρια, εφημερίδες – περιοδικά, χειροποίητα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. 

 

 • Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην έκδοση αδειών για άσκηση στάσιμου εμπορίου εντός τουριστικών, εμπορικών και ιστορικών περιοχών, ειδικά στα κέντρα των πόλεων, αφού έτσι πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του στεγασμένου εμπορίου σ’ αυτές τις περιοχές και υποβαθμίζεται η συνολική εικόνα των τουριστικών και εμπορικών περιοχών.

 

 • Ζητάμε την συμμετοχή εκπροσώπων του νόμιμου-στεγασμένου εμπορίου στις επιτροπές  αδειοδότησης άσκησης υπαίθριου εμπορίου και οι άδειες να εκδίδονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, λαμβάνοντας υπ’ όψη την  γνώμη των οικείων Εμπορικών Συλλόγων.

Επιπροσθέτως επισημαίνουμε το πρόβλημα που δημιουργείται σε κεντρικά εμπορικά σημεία των πόλεων από την μέχρι τώρα συχνή χρήση του δημοσίου χώρου, για την διοργάνωση τέτοιου είδους υπαίθριων αγορών (αγορών καταναλωτών, κλαδικών εκθέσεων, εκθέσεων παραδοσιακών και άλλων προϊόντων, κλπ), δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην “Αγορά” και προβλήματα λειτουργίας στην πόλη.

 

 • Ζητάμε την απαγόρευση εμπορικών πράξεων (πωλήσεων – παραγγελιών) στις διενεργούμενες κλαδικές ή γενικές εκθέσεις.

 

 • Είμαστε σύμφωνοι με την ύπαρξη μιας οργανωμένης παραδοσιακής Κυριακάτικης Αγοράς παλαιοπωλών, όπου θα διατίθενται παλαιά αντικείμενα τέχνης, αντίκες και εν γένει παραδοσιακά προϊόντα.

Η αποδεδειγμένη όμως «αδυναμία» του ελεγκτικού μηχανισμού να εξασφαλίσει  την οριοθέτηση του χώρου και την αποκλειστική χρήση του από τους νόμιμους κατόχους αδειών, την νομιμότητα διακίνησης προϊόντων και αγαθών, καθώς και την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, δημιουργεί πυρήνες παράνομου & λαθραίου εμπορίου καθώς και αισθητική υποβάθμιση των εμπορικών σημείων που διενεργούνται οι Κυριακάτικες αγορές.

 

 • Αναφορικά με τις εμποροπανηγύρεις και τις θρησκευτικές πανηγύρεις, εκφράσαμε την άποψη ότι διαφωνούμε με τη διεξαγωγή τους, ειδικά στα κέντρα των πόλεων, αφού ουδόλως εξυπηρετούν τους στόχους και τις ανάγκες της εποχής που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν πλέον σαν ευκαιριακές αγορές προϊόντων, προάγουν το παράνομο εμπόριο, ενισχύουν την φοροδιαφυγή & εισφοροδιαφυγή και καταλήγουν συχνά σε πυρήνες παραβατικότητας.

 

 • Σχετικά με τις εποχικές αγορές και τη λειτουργία των υπαίθριων αγορών κατά τις εορταστικές περιόδους Πάσχα, Χριστουγέννων κλπ., η θέση του Ε.Σ.Α είναι η εξής:

 

Να επιτρέπεται η πώληση μόνο χειροποίητων παιχνιδιών, χριστουγεννιάτικων στολιδιών, παραδοσιακών γλυκισμάτων και αρτοσκευασμάτων (μόνο για επιτόπια κατανάλωση) σε οριοθετημένους χώρους εκτός των ορίων των παραδοσιακών εμπορικών κέντρων των πόλεων όπου θα διασφαλίζεται :

 

 • η νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας
 • η νομιμότητα διακίνησης προϊόντων και αγαθών
 • η εξασφάλιση των υγειονομικών κανόνων
 • η τήρηση των κανόνων χρήσης και λειτουργίας των χώρων υγιεινής
 • η ασφάλεια των εργαζόμενων και των επισκεπτών-καταναλωτών

 

 • Τέλος προτείνουμε την θέσπιση από την Πολιτεία, φορολογικών και άλλων κινήτρων για όσους διαθέτουν άδεια υπαίθριου εμπορίου, προκειμένου μόνοι τους ή σε συνεταιριστική βάση,  να στεγασθούν σε κενά εμπορικά καταστήματα ή δημόσια εγκαταλελειμμένα κτίρια που θα διατεθούν για αυτόν τον σκοπό και να ασκήσουν νόμιμα την εμπορική τους δραστηριότητα.