Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξοντωτικά μέτρα Φ.Π.Α
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις
Επικαιρότητα
Παρεμβάσεις

Εξοντωτικά μέτρα Φ.Π.Α

Σύμφωνα με το Ν.4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4223/2013 καθορίζονται τα νέα πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβάλλονται από 01.01.2014 στις επιχειρήσεις.

Αν οι υπόχρεοι υποβάλλουν έστω και με μια ημέρα καθυστέρησης τη χρεωστική δήλωση Φ.Π.Α θα επιβαρυνθούν με ισόποσο πρόστιμο και αυτοτελές πρόστιμο από 1.000 έως 2.500 € που φθάνει τις 4.000-10.000 €, ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων.

Σε μια περίοδο που οι εμπορικές επιχειρήσεις υφίστανται πρώτα και κύρια τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αγωνίζονται καθημερινά να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη βούληση του νομοθέτη για επιβολή εξοντωτικών προστίμων που θα έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η παράμετρος της αμέλειας ή ανθρώπινου λάθους του εκάστοτε λογιστή, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον.

Οι πρακτικές επιβολής εξοντωτικών προστίμων είναι βέβαιο ότι δεν θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους, αλλά θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε κάθε σκέψη επενδυτικής πρωτοβουλίας στη χώρα μας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει την αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής και την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους φοροδιαφεύγουν με δόλο.

Θα πρέπει όμως επιτέλους η επίσημη Πολιτεία να προστατεύσει τους συνεπείς φορολογούμενους επιχειρηματίες και να μην εξομοιώνει το λάθος ή την αδυναμία συμμόρφωσης στις πιεστικές ημερομηνίες με το δόλο.