Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάμε Αθήνα - Athens World Music Festival
Εκδηλώσεις
Συνεργασίες

Πάμε Αθήνα - "Athens World Music Festival"

Σημεία ομιλίας Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνη, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, κ. Παναγή Καρέλλα, για τις κοινές πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κέντρου της πόλης και εν όψει του «Athens World Music Festival», που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, στην «Τεχνόπολις» με τη συμπαράσταση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας και τη στήριξη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Kosmos Fm 93,6).

«Οι κοινές πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας έχουν ως κοινή συνισταμένη την επιστροφή του πολίτη και κυρίως του νέου ανθρώπου στο κέντρο. Για να ζήσει, να ψυχαγωγηθεί, να διασκεδάσει, να ψωνίσει, να ξεναγηθεί. Μερικές από αυτές που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία είναι οι εξής:

1. «H Αθήνα γιορτάζει»

Τα 10 θεματικά φεστιβάλ Χριστουγέννων και η πετυχημένη δράση «Τέχνες στις βιτρίνες» που οργανώσαμε με την τεχνογνωσία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων ήταν η αφετηρία για το κάλεσμα προς τους κοινωνικούς φορείς και φυσικά τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

2. «H Πλακιώτικη Αποκριά» συσφίγγει τις σχέσεις μας ακόμα περισσότερο με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και με τα καταστήματα εστίασης.

3.Η δράση «Παρασκευή στην Αθήνα» που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών αγκαλιάστηκε από όλες τις δυνάμεις του Δήμου σε όλα τα επίπεδα.

Σε καλλιτεχνικό επίπεδο η «Τεχνόπολις» προσέφερε τεχνογνωσία, συντονιστικές υπηρεσίες, έμψυχο καλλιτεχνικό δυναμικό και ο ΟΠΑΝΔΑ προσέφερε τη Φιλαρμονική και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου καθώς και τα άλλα μουσικά του σύνολα.

4.Η συνεργασία συνεχίστηκε στο πλάνο «Κάθε Τρίτη βγαίνουμε Αθήνα» που είχε επίσης μεγάλη επιτυχία.

5.Από τις δυο τελευταίες δράσεις προκύπτει τελικά μια σκέψη για μια συνολικότερη σκέπη δράσεων που ονομάσαμε «Πάμε Αθήνα» στην οποία καλούμε όλο και περισσότερους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν.

Βλέπουμε λοιπόν, πως μια συνεργασία μπορεί να αποκτήσει θεσμική βάση και να εξελιχθεί σε μόνιμη συστράτευση φορέων.

6.Κι ερχόμαστε στο "Athens world music festival''

H «Tεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων με σταθεροποιημένη πολιτιστική τροχιά πάνω στην πλατφόρμα «Οι νέοι δημιουργοί συναντούν το κοινό τους», εμπνέεται και οργανώνει το πενθήμερο ''Athens world music festival'' για την καλοκαιρινή περίοδο.

Στο πλαίσιο της ιδιαίτερης πολιτικής αλληλεγγύης που έχουμε αναπτύξει σχετίσαμε πολύ γρήγορα το φεστιβάλ με τους Γιατρούς του Κόσμου (μέρος των εσόδων θα διατεθεί στις ανάγκες των Γιατρών του Κόσμου) και με το ΚΕΘΕΑ (συμμετέχει σχεδόν με όλα του τα προγράμματα).

Μην ξεχνάμε το εξαιρετικά πετυχημένο προηγούμενο της Πρωτομαγιάς στην «Τεχνόπολις», όπου συνεργάστηκαν η «Τεχνόπολις», το ΚΕΘΕΑ και η ΕΡΤ για μια συναυλία των Ενκαρδία με σκοπό την συγκομιδή φαρμακευτικού υλικού και βρεφικού γάλακτος, αντί εσόδων από εισιτήριο».

Την ανάγκη να γίνει θεσμός το “Athens World Music Festival” τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, κ. Παναγής Καρέλλας, ο οποίος σημείωσε ότι η έναρξη του φεστιβάλ συμπίπτει με την έναρξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων.

Στην παρέμβασή του ο κ. Καρέλλας, τόνισε τη στενή και σταθερή συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. Πρότεινε τη δημιουργία «ενός ενιαίου φορέα αναβάθμισης της Αθήνας, ενός οργανισμού που θα διακρίνεται από ταχύτητα, ευελιξία και επαγγελματική αρτιότητα», καθώς και «να αποκτήσει ο Δήμος Αθηναίων, Μητροπολιτικές αρμοδιότητες και Μητροπολιτικό χαρακτήρα».

Σημαντική διοργάνωση, με τουριστική διάσταση μέσω της διεθνούς προβολής του θεσμού, χαρακτήρισε το “Athens World Music Festival”- που πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 20 Ιουλίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων - ο διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις» κ. Κωστής Μπιτζάνης. «Το ''Athens world music festival'' είναι ένα σημαντικό γεγονός που από μόνο του έχει την δύναμη να δώσει πολιτιστική υπεραξία στην πόλη μας» τόνισε ο κ. Μπιτζάνης.

«Έτσι, ο Δήμος της Αθήνας και η «Τεχνόπολις» αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το 5ήμερο φεστιβάλ και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας στο κέντρο της Αθήνας, πριν από τις ώρες συναυλιών στην Τεχνόπολη» τόνισε ο κ. Μπιτζάνης, σημειώνοντας ότι «για να επιτύχει το εγχείρημα κάναμε ξανά ανοιχτό κάλεσμα στους κοινωνικούς φορείς. Ανταποκρίθηκαν άπαντες, με πρώτο τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών που διέθεσε από την αρχή όλες του τις δυνάμεις και για την ενδυνάμωση του θεσμού επέλεξε ως έναρξη περιόδου των εκπτώσεων την 16η Ιουλίου.

Στο φεστιβάλ, με ιδιαίτερα προσιτό εισιτήριο (7€ ημερήσιο, 10€ διήμερο, 20€ πενθήμερο), δίδεται η δυνατότητα γνωριμίας με ήχους και μουσικές διαφόρων πολιτισμών, και ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί στους Γιατρούς του Κόσμου, ενώ από τις πωλήσεις των CDs θα ενισχυθεί το ΚΕΘΕΑ», δήλωσε ο κ. Μπιτζάνης.

Στα αντισταθμιστικά οφέλη από τη διοργάνωση του “Athens World Music Festival”, αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «Τεχνόπολις» κ. Μάριος Στρόφαλης.

«Στην προσπάθεια μας να ενισχύσουμε τον θεσμό ακόμα περισσότερο προσκαλέσαμε την ΕΡΤ και το Kosmos 93.6 (ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΤ) για να συνδιοργανώσουμε το φεστιβάλ. Η ανταπόκριση ήταν αμέσως θετική» είπε ο κ. Στρόφαλης, σημειώνοντας ότι η «Τεχνόπολις και όλες οι δυνάμεις του Δήμου (ΟΠΑΝΔΑ, ΕΑΤΑΑ, Δημοτική Αστυνομία, Καθαριότητα, Πράσινο κ.λ.π.) είναι έτοιμοι για το μεγάλο εγχείρημα. Την δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φεστιβάλ που θα κάνει την Αθήνα, σημείο πολιτιστικής αναφοράς της Μεσογείου και της νότιας Ευρώπης την περίοδο του Ιουλίου».

Πέραν της πολιτιστικής σημασίας το φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν για την Αθήνα και προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί ήδη στην πλατεία Συντάγματος περίπτερο με σχετικό πληροφοριακό υλικό, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο κ. Στρόφαλης.

Μουσική πανδαισία χαρακτήρισε το “Athens World Music Festival” η διευθύντρια προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, κυρία Μαρίνα Λαχανά, σημειώνοντας ότι η ΕΡΤ είναι πάντα κοντά σε τέτοιες δράσεις. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει συνέπεια ποιότητας στο πρόγραμμα της «Τεχνόπολις».