Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέματα αρμοδιότητος Δήμου Αθηναίων
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις
Συνεργασίες
Παρεμβάσεις

Θέματα αρμοδιότητος Δήμου Αθηναίων

 

Διαπιστώθηκε ότι η από κοινού δράση Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ είναι στην πράξη ανεφάρμοστη...

Η αναποτελεσματική λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, επισημαίνεται κατ’ επανάληψη από τον Σύλλογό μας, τα τελευταία χρόνια.

Σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Συλλόγου μας στις 16/6/2005 με τη συμμετοχή παραγόντων του Δήμου Αθηναίων, της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ, τονίστηκε ότι παρά τη σημαντική αύξηση των Δημοτικών Αστυνομικών, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι ελλιπέστατοι σε θέματα : 

· Πλανόδιου εμπορίου ( ιδίως αλλοδαπών)
· Αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστου χώρου από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα
· Αυθαίρετης επέκτασης περιπτέρων 
· Παράνομης στάθμευσης αυτοκινήτων ή μηχανών σε πεζοδρόμους και σε εσοχές δρόμων που χρησιμοποιούνται για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων
· Προστασίας πολιτών από περιθωριακά άτομα και κακοποιά στοιχεία

Σε περίπτωση ολιγωρίας των ελεγκτικών μηχανισμών, ο Σύλλογός μας επιφυλάχθηκε να προσφύγει στα αρμόδια ποινικά, πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια για κάθε περίπτωση που έχει τα χαρακτηριστικά της σκόπιμης ολιγωρίας από κρατικούς ή δημοτικούς υπαλλήλους, κατά τη άσκηση των καθηκόντων τους, όποιοι κι αν είναι και όσο ψηλά κι αν βρίσκονται .

Επειδή διαπιστώθηκε ότι η από κοινού δράση Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ είναι στην πράξη ανεφάρμοστη, ζητήσαμε να ορισθούν οι διακριτοί τους ρόλοι .
Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από καταγγελίες μας για παράνομη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, η ΕΛ.ΑΣ επισκέφθηκε τα εν λόγω καταστήματα ( Ελλήνων και Αλλοδαπών) και προέβη στα δέοντα.

Υπήρξε συμφωνία με το Δήμο Αθηναίων, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για τις υπαίθριες αγορές που λειτούργησαν στη Πλατεία Συντάγματος και στη Πλατεία Κοτζιά, κατά τη διάρκεια των εορτών, προκειμένου τα είδη που διετίθεντο στη Πλατεία Κοτζιά να περιορίζονται σε χειροποίητα παιχνίδια, Χριστουγεννιάτικα είδη δώρων και παραδοσιακά είδη τροφίμων, ενώ τα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα της Πλατείας Συντάγματος, πωλούντο μόνο για επιτόπια χρήση. 

Στα πλαίσια της αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συνέβαλε αποφασιστικά, κατόπιν συνεχών πιέσεων προς τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Αθηναίων, Ε.Α.Χ.Α ) , στην πεζοδρόμηση της οδού Ρόμβης, που αποτελούσε πάγια αίτημα των δραστηριοποιούμενων εμπόρων της περιοχής.

Πιστεύουμε ότι οι πεζοδρομήσεις και άλλων δρόμων του ιστορικού Εμπορικού Τριγώνου θα ξεκινήσουν σύντομα, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Πρωτεύουσα το Εμπορικό Κέντρο που της αρμόζει.

Ζητήσαμε από τον Δήμο Αθηναίων:

· Το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης, να επαναπροσδιοριστεί σε συνδυασμό με τη πρόβλεψη για απρόσκοπτη τροφοδοσία των εμπορικών καταστημάτων , όπου πετύχαμε, κατόπιν επαφών με τους αρμόδιους, να παραμείνουν αμετάβλητες οι ώρες τροφοδοσίας για τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας.
· Να δημιουργηθεί ειδική Δημοτική Συγκοινωνία, ώστε να γίνεται περιήγηση των τουριστών στις παραδοσιακές αγορές, τα μνημεία και τα μουσεία της πόλης, να διερευνηθεί η περίπτωση περιήγησης τουριστών με τρενάκι, το οποίο θα διέρχεται την Πλάκα, καθώς επίσης και η λειτουργία 2 κυκλικών γραμμών συγκοινωνίας, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τουριστικής ξενάγησης .
· Να εξευρεθεί ειδικός χώρος, όπου θα σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία, ώστε να απαληφθεί το σημερινό φαινόμενο όπου η τους γίνεται σε διάφορα σημεία, προκαλώντας συγκοινωνιακές δυσχέρειες. Οι χώροι στάθμευσης που θα εξευρεθούν για τα τουριστικά λεωφορεία αποτελούν και την αφετηρία περιήγησης των τουριστών. 
· Να εφαρμοστεί ο κανονισμός καθαριότητος του Δήμου, που με τη συμβολή του Συλλόγου μας διατυπώθηκε, ώστε η ικανοποιητική εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας να υπάρξει και στην περιφέρεια, όπου και διαπιστώνονται προβλήματα.
· Να ληφθεί μέριμνα για το στολισμό και το φωτισμό των εμπορικών δρόμων του κέντρου και της περιφέρειας, κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων. Παρά τις προσπάθειές μας το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά των φωτισμό των δρόμων, αφού οι υπηρεσίες του Δήμου επικαλέσθηκαν πρόβλημα επαρκούς παροχής ρεύματος από τη ΔΕΗ.
· Τη συντήρηση των πεζοδρόμων του εμπορικού κέντρου και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου χρειάζεται την ανακατασκευή τους.
· Να δωθεί επιτέλους λύση κατόπιν συνεννόησης των εμπλεκόμενων φορέων ( Δήμος Αθηναίων, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείο Πολιτισμού ) στο θέμα της χρήσης βιτρινών εντός εσοχών, από εμπόρους που δραστηριοποιούνται εντός του ιστορικού τριγώνου και πληρώνουν πρόστιμο στο Δήμο Αθηναίων, ώστε οι συγκεκριμένοι έμποροι να πληρώνουν μόνο το νόμιμο τέλος και όχι πρόστιμο, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Αθηναίων.

Σε πρόσφατη σύσκεψη με τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Θεόδωρο Μπεχράκη, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν το εμπόριο και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου και υπήρξε δέσμευση του Δημάρχου για 2 συναντήσεις το μήνα με σκοπό την επίλυση των ζητημάτων και την έγκαιρη αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων.