Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επισημάνσεις του Ε.Σ.Α για την Αναμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος
Παρεμβάσεις

Επισημάνσεις του Ε.Σ.Α για την Αναμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος

Στις 18 Αυγούστου 2011, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε τις επισημάνσεις και προτάσεις του, που αφορούν την αναμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, Κον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως κάτωθι :

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, που εξαγγείλατε, για την αναμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών σας επισημαίνει τα εξής:

Θεωρούμε ότι πρωταρχικός στόχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι όχι απλά ένα ακόμη Φορολογικό Νομοσχέδιο, αλλά η μετάβαση σ’ ένα νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα απλό, δίκαιο, σταθερό και αποτελεσματικό που θα κατανέμει τα φορολογικά βάρη στους πολίτες, με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, θα επιβραβεύει τους φορολογικά συνεπείς και θα τιμωρεί αυστηρά και παραδειγματικά τους παραβάτες.

 

Μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην πολυπλοκότητα που οφείλεται :

• Στον μεγάλο αριθμό των φόρων.

• Στη διατύπωση των φορολογικών νόμων.

• Στις πολύπλοκες διαδικασίες εφαρμογής του στην πράξη.

• Στις δαιδαλώδεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες διαχείρισής του, που «πνίγει» το επιχειρείν και μαζί με τη διαφθορά γίνονται βαρίδια στην ανάπτυξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Το νέο φορολογικό σύστημα που χρειαζόμαστε πρέπει να γίνει απλό, έτσι ώστε να είναι εύκολα κατανοητό, χωρίς «γρίφους» και «παγίδες» στην ερμηνεία του. Οι αντιφατικές διοικητικές ερμηνείες είναι σήμερα ο «Δούρειος Ίππος» στην αλλοίωση και ερμηνεία κατά το δοκούν της αληθούς βούλησης του νομοθέτη. Μόνο έτσι, με την σαφήνεια, θα περιορισθεί στο ελάχιστο το μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος εξυπηρέτησης και αποτελεσματικής διαχείρισης του φορολογικού συστήματος (στη χώρα μας υπολογίζεται επισήμως το όλο διοικητικό ετήσιο κόστος των επιχειρήσεων στο 5-6% του ΑΕΠ).

Μόνο έτσι η διαχείριση του θα κοστίζει λιγότερο τόσο στο κράτος, όσο και στις επιχειρήσεις και στους φορολογούμενους πολίτες. Στον αντίποδα της μείωσης της γραφειοκρατίας «το κλειδί» είναι βεβαίως η προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ώστε η εφορία να επικοινωνεί με το ΙΚΑ, τα Επιμελητήρια, άλλες δημόσιες υπηρεσίες και να μειώνει έτσι, για τις ανάγκες της, το χρόνο απασχόλησης της επιχείρησης. Θεωρούμε βέβαιο πως οι διασταυρώσεις στοιχείων και δηλώσεων θα προσδώσουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς χρήσιμα εργαλεία, ενώ παράλληλα θα καλλιεργήσουν ένα κλίμα φοροδοτικής συνείδησης σε κάθε υπόχρεο.

 

Μεγάλη επίσης βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην Σταθερότητα.

Πρέπει να εξασφαλισθεί ορίζοντας τουλάχιστον δεκαετίας. Αυτό κρίνεται αναγκαίο όσο ποτέ, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η αντιμετώπιση της οποίας προϋποθέτει βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερού φορολογικού συστήματος.

 

Όσον αφορά τις επί μέρους παρατηρήσεις μας, συμφωνούμε στα περισσότερα σημεία με τις προτάσεις που έχουν υποβάλλει οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής :

 

• Αναφορικά με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, προτείνουμε την επαναφορά του αφορολογήτου στα 12.000 € με τη συλλογή αποδείξεων.

• Αναθεώρηση του άρθρου 3 του Ν.3943/2011 που προβλέπει αυτόφωρο διαδικασία και ποινές φυλάκισης για μικροοφειλέτες του δημοσίου με τη προσθήκη προϋποθέσεων επιβράβευσης των συνεπών φορολογούμενων.

• Για τη φορολογία των επιχειρήσεων πάσης μορφής θεωρούμε επιβεβλημένη την μείωση των συντελεστών φορολογίας και να καταστούν αφορολόγητα τα κέρδη που επανεπενδύονται.

• Να δίδονται κίνητρα ανάπτυξης υφιστάμενων επιχειρήσεων με τη συγχώνευσή τους ή τη μετατροπή τους για τη δημιουργία μεγαλύτερων μονάδων.

• Εφαρμογή ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α 19% και διατήρηση χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όσα σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

• Ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

• Αυστηρό πλαίσιο φορολόγησης των Offshore εταιρειών κτήσεως ακινήτων και καθιέρωση υποχρεωτικής γνωστοποίησης των πραγματικών μετόχων η εταίρων των Offshore εταιρειών στις φορολογικές αρχές.

• Αναφορικά με τον Φ.Α.Π, προτείνουμε τη διατήρηση του αφορολόγητου στα 400.000 €, ανά πρόσωπο και την απαλλαγή φόρου για όσα ακίνητα είναι ανεκμετάλλευτα και για το χρονικό διάστημα που αυτά δεν αποφέρουν έσοδα.

• Πάγωμα αντικειμενικών αξιών και μείωση συντελεστών εμπορικότητας.

• Φορολόγηση της υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση ακινήτων.