Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέματα Υπουργείου Οικονομικών
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις
Θέσεις ΕΣΑ

Θέματα Υπουργείου Οικονομικών

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επαναδιατύπωσε τη πάγια θέση του, ότι το φορολογικό σύστημα μιας χώρας αποτελεί σημαντική σταθερά της αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής. Είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να γνωρίζουν για ένα εύλογο βάθος χρόνου, το σταθερό καθεστώς της φορολογικής τους μεταχείρισης για να κάνουν τον προγραμματισμό τους. 

 

Τα όποια οικονομικά μέτρα λαμβάνονται θα πρέπει να εντάσσονται σε μία λογική μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και γενικής στρατηγικής και να μη στοχεύουν σε πρόσκαιρη ανακούφιση «των μαύρων τρυπών» της Ελληνικής οικονομίας. 

 

Η λήψη αποσπασματικών μέτρων τις περισσότερες φορές πλήττουν το εμπόριο –τον κύριο αιμοδότη της Ελληνικής οικονομίας- και έρχονται σε αντίθεση με μια συνολικότερη προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

 

Επίσης, επισημάναμε τις συνέπειες από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που εκτός της αύξησης φόρων (κληρονομιάς, μεταβίβασης ακινήτων, μεγάλης ακίνητης περιουσίας), πλήττουν άμεσα τις εμπορικές επιχειρήσεις αφού: 

1. Αναπόφευκτα θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα ενοίκια.
2. Στην κρισιμότερη για το εμπόριο περίοδο, στέρησε την αγορά από τον προσδοκώμενο τζίρο, αφού έδωσε προτεραιότητα στη κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, μέσω των αυξήσεων αντικειμενικών αξιών και την επιβολή Φ.Π.Α στα ακίνητα με αποτέλεσμα να αλλάξουν δραματικά οι προτεραιότητες του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος.

Η αιφνίδια αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, μέτρο εισπρακτικό αποτελεί τροχοπέδη για το περιορισμό ανατιμητικών πιέσεων στην αγορά και λειτουργεί ανασταλτικά στη προσπάθεια των μικρών επιχειρήσεων να αναπτυχθούν ενώ αυθαίρετα για μια ακόμη φορά θεωρεί κερδοφόρες όλες τις μικρές επιχειρήσεις.

 

Συμπληρωματικά και επιγραμματικά εξακολουθούμε να διεκδικούμε:
►Την επαναφορά των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους στο προηγούμενο καθεστώς τους και τη μερική μόνο διόρθωση ορισμένων, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των φορέων.
► Την επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού 35% για νέες επενδύσεις, αφού το συγκεκριμένο μέτρο αποτελούσε το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης επενδύσεων, ανανέωσης του εξοπλισμού, επέκτασης και ποιοτικής βελτίωσης του παραγόμενου προϊόντος.
►Να θεωρούνται πεπερασμένες και ειλικρινείς οι χρήσεις, εφόσον δεν έχει διενεργηθεί, έλεγχος μετά το πέρας της τριετίας.
► Η μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Α.Ε.), να ισχύσει και για τις ατομικές επιχειρήσεις.
► Να ληφθεί μέριμνα, ώστε να αντιμετωπισθεί επί τέλους σοβαρά η πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

 

Όσον αφορά τις ακάλυπτες επιταγές ζητήσαμε τη παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με τη μη εκχώρηση δικαιώματος ασκήσεως έγκλησης στη περίπτωση έκδοσης ακάλυπτης επιταγής, βάσει νομολογίας του Αρείου Πάγου (Απολ 30/2003 και Απολ 18/2004), σύμφωνα με την οποία αξιώσεις πλέον ασκεί η Τράπεζα, οι εγκλήσεις δε που υποβάλλουν οι ζημιωθέντες για την έκδοση ακάλυπτης επιταγής απορρίπτονται και οι εκδότες δεν τιμωρούνται.

 

Αποτέλεσμα τούτου να παρατηρείται δυσπιστία στις συναλλαγές και δυσλειτουργίες στην αγορά, αφού τα προνόμια έκδοσης της επιταγής απαξιώνονται. 

 

Η παρέμβαση του Συλλόγου μας για το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε τη σύγκλιση σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και ήδη γίνεται προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης του θέματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Αντιδράσαμε έντονα στο θέμα της αύξησης προκαταβολών φόρου από τις ΑΕ και ΕΠΕ που σε κάποιες περιπτώσεις οι προκαταβολές φθάνουν έως και το 100% των οφειλόμενων φόρων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε επενδυτική και αναπτυξιακή προσπάθεια των επιχειρήσεων.

 

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε την επαναφορά της Έ Εφορίας σε περιοχή του Κέντρου αφού τώρα λειτουργεί στη Καλλιθέα. 

 

Στην εν λόγω Δ.Ο.Υ. ανήκουν πολλοί συνάδελφοι, που δραστηριοποιούνται στο Εμπορικό Τρίγωνο και για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποθέσεων αναγκάζονται, λόγω της απόστασης, να απασχολούν προσωπικό για πολλές εργάσιμες ώρες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα δυσλειτουργίας στις επιχειρήσεις τους.