Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις
Επικαιρότητα

Παναγής Καρέλλας : Βασιστήκαμε σε δάνεια, επιδοτήσεις και ενισχύσεις "Το μοντέλο χρεοκόπησε"

Συνέντευξη που παραχώρησε ο  Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών  κ.Παναγής Καρέλλας στον Αδέσμευτο Τύπο.

«Είναι γεγονός ότι επί δεκαετίες και σε κάθε επίπεδο στηριχθήκαμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο σε ένα καθεστώς δανειακών κεφαλαίων, επιδοτήσεων και επιλεκτικών ενισχύσεων . Η κρίση λοιπόν που βιώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα των τριών αναφερθέντων συνιστωσών», τονίζει ο Παναγής Καρέλλας μιλώντας στον «Αδέσμευτο Τύπο».

 

Πόση είναι η μείωση του τζίρου από την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και την πτώση της αγοραστικής κίνησης;

«Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΣΑ η πτώση του τζίρου κυμαίνεται από 10% έως 40%. Στο κέντρο της πόλης η πτώση φθάνει στο 30%. Στην ίδια έρευνα επίσης, διεφάνη μια αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές προτιμούν να εξοφλούν τις αγορές του με μετρητά παρά με πιστωτικές κάρτες».

 

Θα αντέξει η αγορά μία μεγάλη μείωση του τζίρου μέσα στις γιορτές;

«Το 30% του ετήσιου τζίρου επιτυγχάνεται στην εορταστική Χριστουγεννιάτικη περίοδο. Με γνώμονα τη συγκυρία αλλά και αναλογιζόμενοι τις ευθύνες μας οφείλουμε να αντιστρέψουμε, σε πείσμα των καιρών, το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα, δημιουργώντας πραγματικά εορταστικό περιβάλλον, που θα συνοδεύεται και από χαμηλές τιμές.

 

Πότε εκτιμάτε ότι η αγορά θα είναι σε θέση να βγει από την ύφεση; Τι χρειάζεται η Αθήνα για να ξαναγίνει η παλιά καλή αγορά;

«Η ύφεση είναι μια πραγματικότητα που η διάρκειά της θα σηματοδοτήσει ένα καινούριο διαφορετικό περιβάλλον στην αγορά. Η τόνωση της παραδοσιακής αγοράς της Αθήνας θα επιτευχθεί εφόσον παταχθεί το παρεμπόριο, επιστρέψουν οι μόνιμοι κάτοικοι, ενισχυθεί η αστυνόμευση και περιοριστούν οι διαδηλώσεις και πορείες που συνεπάγονται αποκλεισμό του κέντρου».

 

Συμφωνείτε με τις προτάσεις για ενιαίο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα;

«Μια αξιόπιστη πρόταση θεωρώ ότι είναι η μείωση του και διαχωρισμός του σε δύο κατηγορίες. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπάρχει μια χαμηλή κατηγορία που θα συμπεριλαμβάνει είδη πρώτης ανάγκης, όπως είδη διατροφής, είδη ατομικής υγιεινής, φάρμακα κλπ.. Και τέλος, ενιαίος ΦΠΑ για όλα τα άλλα προϊόντα».