Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κογιουμτσής
Συνεντεύξεις

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Ε.Σ.Α Νίκου Κογιουμτσή για τη δεινή θέση που βρίσκεται το λιανεμπόριο και τις προσδοκίες των εμπόρων από το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

1) Στην εκπομπή του Kontra "Επί του Πιεστηρίου": https://youtu.be/doyeYSvDrZI

2) Στο δελτίο ειδήσεων του Blue Sky: https://youtu.be/Why8k3WvBIM

3) Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ "Οι αταίριαστοι": https://youtu.be/jhjWs1gUaM4

4) Στην εκπομπή του Open "Ώρα Ελλάδος": https://youtu.be/Qyw_hDXeC6U

5) Στην εκπομπή του Action24 "Brainstorming"https://youtu.be/vTDVOESTgOs

6) Στην εκπομπή του Kontra "Επί του Πιεστηρίου": https://youtu.be/HhVkGNI4Il8

7) Στην εκπομπή του Blue Sky "Αντιπαραθέσεις": https://youtu.be/zybuLGqRX1o

8) Στην ιστοσελίδα https://m.tvxs.gr 

«Φοβάμαι δράματα πίσω από τα κατεβασμένα ρολά»

«Οι επιχειρηματίες βρίσκονται πλέον σε πραγματική απόγνωση, με διάχυτη την ανασφάλεια, καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το τι μέλλει γενέσθαι. Άλλωστε, το “βλέποντας και κάνοντας” που ακολουθείται, δεν δίνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας» σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο tvxs.gr ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Νίκος Κογιουμτσής και συνεχίζει: «Μιλάμε για μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε εδώ και δυο μήνες σε lockdown, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να μην μπορούν να κάνουν ούτε την περίοδο των γιορτών κάποιο τζίρο. Δυστυχώς ακόμη και τώρα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στις εκπτώσεις».

 

Αναφερόμενος εκτενέστερα στα προβλήματα που προκύπτουν επισημαίνει: «Ο κάθε επιχειρηματίας, κυρίως στην ένδυση και την υπόδηση, σχεδιάζει για τη σεζόν ή τους επόμενους έξι μήνες. Τώρα τι να σχεδιάσει; Όταν έχει πάρει εμπορεύματα -ας πάρουμε ως παράδειγμα την ένδυση- χειμερινά, τα οποία έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να έχει διώξει από την κατανάλωση στις γιορτές ή μέσα στην εκπτωτική περίοδο, και του έχουν μείνει. Τι να σχεδιάσει όταν έχει επιταγές που πρέπει να καλύψει ή προμηθευτές που πρέπει να πληρώσει; Ας μην ξεχνάμε πως παράλληλα τρέχουν οι υποχρεώσεις. Μέσα στον Δεκέμβριο έπρεπε να καταβάλουμε το 60% του ενοικίου, πληρώσαμε ΕΝΦΙΑ, πληρώσαμε τη δόση του φόρου εισοδήματος που μας αναλογεί, αλλά και τα πάγια έξοδα, κυρίως το ρεύμα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων το επόμενο διάστημα ο κύριος Κογιουμτσής αναφέρει: «Από τις προσλαμβάνουσες που έχουμε αλλά και από τις σχετικές έρευνες (κυρίως αυτή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες βδομάδες) φαίνεται πως μια στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν θα καταφέρει να “σηκώσει ρολά”, ακόμη κι αν καταφέρουμε να μπούμε σε μια κανονικότητα. Σε ό,τι αφορά το εμπόριο τα ποσοστά ανέρχονται στο 32% και στην εστίαση στο 43%. Μιλάμε για δυσθεώρητα μεγέθη. Αν κάνει κανείς την αναγωγή σε απόλυτους αριθμούς θα διαπιστώσει πως μιλάμε για λουκέτο σε 100-150 χιλιάδες επιχειρήσεις».

Αναφορικά με το ζήτημα που προκύπτει με τις επιταγές διευκρινίζει ότι  «υπήρχε ένα μέτρο προστασίας για τις επιταγές, με την παράταση της αποπληρωμής τους κατά 75 μέρες. Αυτό το μέτρο όμως έληγε στις 31/12. Μαθαίνω πως μετά από τη δική μας παρέμβαση, θα μπουν στη ρύθμιση και όσες επιταγές πρέπει να πληρωθούν Γενάρη και Φλεβάρη».

Συνεχίζει πάντως υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη και να γίνει όμως αυτό, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα. Πρόκειται για διευκολύνσεις, οι οποίες  είναι ευπρόσδεκτες όμως δεν επαρκούν. Ακόμη και η Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή, που είναι η μόνη πηγή ρευστότητας, αφορά πολύ μικρά ποσά. Πρέπει να ανοίξει η αγορά, προκειμένου να σώσουμε στο βαθμό του δυνατού την κατάσταση». «Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι πως θα έχουμε δράματα πίσω από τα κλειστά ρολά» καταλήγει ο κύριος Κογιουμτσής.