Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ν.Δ
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Βασική προϋπόθεση… οι πολιτικοί να είναι ενημερωμένοι !

 

Ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Καφούνης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, συναντήθηκαν χθες, 3 Μαΐου 2018, στα γραφεία του Συλλόγου με τον Τομεάρχη Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τους αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομικών, Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, και Βουλευτή Επικρατείας κ. Θεόδωρο Φορτσάκη.

 

Στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν θέματα της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα θέματα που απασχολούν τον κόσμο του εμπορίου και τις εμπορικές επιχειρήσεις.

 

Θέματα, όπως είναι η ήδη υψηλή φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους και της αγοραστικής τους δύναμης, οι επερχόμενες μειώσεις του αφορολογήτου ορίου και των συντάξεων, η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο, τα «λουκέτα» στην αγορά, η προβληματική χρηματοδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και το παρεμπόριο, καθώς και τα φαινόμενα ανομίας και βανδαλισμών στο κέντρο της Αθήνας.

 

Στη συζήτηση, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για επεξεργασία πολιτικών, οι οποίες θα εστιάζουν:

 

  • στον περιορισμό και τον εξορθολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης της εμπορικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και στη στήριξη της ανταγωνιστικής εμπορικής δραστηριότητας.
  • στη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε ρευστότητα για τις βιώσιμες εμπορικές επιχειρήσεις μέσω του τραπεζικού συστήματος.
  • στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στην αντιμετώπιση του προβλήματος του παραεμπορίου. 
  • στην ενδυνάμωση της διασύνδεσης της εγχώριας παραγωγής με την εμπορική δραστηριότητα, τόσο για την εσωτερική, όσο και για τη διεθνή αγορά.

 

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την περαιτέρω βελτίωση του διοικητικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και την προώθηση δράσεων για την ενδυνάμωση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, στην προσπάθειά του για την επίλυση των προβλημάτων της αγοράς, θεωρεί ως βασική προϋπόθεση την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπισή τους.