Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θάνος Τσαγγάρης: Το λιανικό εμπόριο και ειδικά το μικρό λιανικό εμπόριο θα είναι ο μεγάλος χαμένος των επόμενων μηνών
Συνεντεύξεις

Θάνος Τσαγγάρης: Το λιανικό εμπόριο και ειδικά το μικρό λιανικό εμπόριο θα είναι ο μεγάλος χαμένος των επόμενων μηνών

Υπάρχει σαφής έλλειψη ρευστότητας στο λιανεμπίοριο και δεν είναι μόνο η αναδουλειά. Ότι χρήματα είχαν οι συνάδελφοι πλήρωσαν τις δόσεις του ρεύματος και τους προμηθευτές για να υπάρχει μία συνέχεια, μία ελπίδα και τώρα στηριζόμαστε μόνο στις πωλήσεις.


Το αυξημένο λειτουργικό κόστος εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, της αύξησης του κατώτατου μισθού που παρέσυρε όλους τους μισθούς προς τα πάνω σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη μείωση τζίρου από τον Ιανουάριο έως τώρα θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους στο τέλος της σεζόν (τον Μάρτιο) ή θα αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας τους.

Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας μίας επιχείρησης λιανικού εμπορίου σημαίνει κλείσιμο των επιπλέον του ενός σημείων πωλήσεων ή μετακίνηση σε μικρότερες εγκαταστάσεις και λιγότερο λειτουργικά έξοδα.

Αυτό σημαίνει απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.

Το λιανικό εμπόριο και ιδιαίτερα οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εξαρτώμενες από τους προμηθευτές δεν αύξησαν τις τιμές των προϊόντων αλλά αντιθέτως απορρόφησαν οποιοδήποτε αυξημένο λειτουργικό κόστος.

Ο ανταγωνισμός με τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και η έλλειψη τζίρου έκανε τις τιμές να παραμείνουν ίδιες ή και πολλές φορές μικρότερες.

Ένας άλλος λόγος που οι τιμές παρέμειναν ίδιες είναι ότι οι συνάδελφοι στράφηκαν προς τα οικονομικά προϊόντα των προμηθευτές τους (όχι εις βάρος της ποιότητας) και χωρίς να αλλάξουν τις ορθές επιλογές τους ή στράφηκαν προς προμηθευτές με πιο οικονομικά προϊόντα για να μπορέσουν να κρατήσουν τις τιμές ανταγωνιστικές.

Αυτό όμως δε στάθηκε αρκετό. Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και το αυξημένο κόστος του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης αλλά και οι αυξήσεις των τιμών των βασικών αγαθών (πρώτης ανάγκης) θα είναι η χαριστική βολή για τους μικρούς συναδέλφους του λιανικού εμπορίου.

Υπάρχει σαφής έλλειψη ρευστότητας και δεν είναι μόνο η αναδουλειά. Είναι και ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί είναι άδειοι. Ότι χρήματα είχαν οι συνάδελφοι πλήρωσαν τις δόσεις του ρεύματος και τους προμηθευτές για να υπάρχει μία συνέχεια, μία ελπίδα και τώρα στηριζόμαστε μόνο στις πωλήσεις μέρα μέρα.

Αν αυτές δεν έρθουν (που δε βλέπω να έρχονται) τα δυσμενή αποτελέσματα θα τα εισπράξουμε τέλος Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Το έχω ξαναπεί, το έχω ξαναγράψει και το γράφω για μία ακόμα φορά. Ο αθέμητος ανταγωνισμός που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των επιχειρήσεων που μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών πήραν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χάρη στα οριζόντια μέτρα και τους αλγορίθμους και επέστρεψαν πίσω το 40% αυτών που είχαν λάβει.

Άλλες επιχειρήσεις αδικημένες που είχαν βουνό τα εμπορεύματα και ενώ ήταν κλειστές έπρεπε με τα ψίχουλα που πήραν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Αυτές τα ρύθμισαν σε 96 δόσεις και αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Τώρα η πολιτεία πρέπει να στραφεί και να διορθώσει αυτό το λάθος. Αν το έχουν καταλάβει οι διαχειριστές διαφορετικά αυτές τις θέσεις εργασίας που αγωνίζεται να ανοίξει με διάφορες επενδύσεις (Ελληνικό, κλπ.) θα τις χάσει από το μικρό λιανικό εμπόριο.

Μία μικρή ρευστότητα που θα δώσει ανάσα θα προέλθει από μία γενναία ρύθμιση των 120 δόσεων. Αυτό θα κάνει μικρότερη κάθε δόση σε κάθε παλιό ασφαλιστικό και φορολογικό χρέος ώστε να μπορούν να πληρώνονται τα τρέχοντα και το αυξημένο λειτουργικό κόστος στην ώρα του.

Πώς να επιβιώσει μία επιχείρηση που έχει μειωμένο τζίρο 20% κάθε μήνα και έχει σήμερα αυξημένα λειτουργικά έξοδα (ενεργειακό κόστος, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ, κλπ.).

Τα ενοίκια των καταστημάτων λόγω του πληθωρισμού έχουν αφηνιάσει. Παίρνουν 10-12% επάνω ενώ η πρόβλεψη στα μισθωτήρια ήταν για 3%. Σε κάθε κατάστημα που ξενοικιάζεται ή λήγει η μίσθωση του ζητείται από τους ιδιοκτήτες διπλάσιο ενοίκιο.

Πρέπει αμέσως ο υπουργός να εξαγγείλει την επέκταση του 3% και για τον επόμενο χρόνο ώστε να μην έχουμε να πολεμήσουμε ακόμα ένα επιπλέον έξοδο που θα είναι η παράλογη αύξηση ενοικίου.

Είναι γνωστό ότι όλες οι αυξήσεις των μισθών, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, τις έχει απορροφήσει η αύξηση των τιμών στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Το καταναλωτικό εισόδημα για είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης είναι ανύπαρκτο πλέον. Ήδη η αγορά αρχίζει να παίρνει τη μορφή που υπάρχει στις πρωτεύουσες τις Ευρώπης. Μεγάλες πολυεθνικές με πολλαπλά καταστήματα ή με πολυκαταστήματα στον ίδιο εμπορικό δρόμο και εξαφάνιση όλων των μικρών επιχειρήσεων. Ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η ένδυση και η υπόδηση.

Όσες επιχειρήσεις και καταστήματα είχαν επαφή με τον τουρισμό πήγαν καλά. Όσες δεν είχαν τρέχουν με μείωση στο τζίρο τους -20% από τον Ιανουάριο και τον Οκτώβριο θα κλείσουμε με -30%. Υποφέρουν και θα είναι τα πρώτα θύματα.

Εδώ θα πρέπει να υπάρξει μία διάκριση μεταξύ Αθήνας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας η οποία δούλεψε καλύτερα.

Το λιανικό εμπόριο και ιδιαίτερα το μικρό που είναι στο Παγκράτι, στο Ίλιον, στη Νέα Σμύρνη, στη Νέα Ιωνία, στην Κηφισιά κλπ. δε δούλεψε και είναι σε μειονεκτική θέση.

Δεν είναι μόνο η Ερμού και το Μοναστηράκι η αγορά της Αττικής. Ούτε μόνο οι τουριστικές περιοχές στα νησιά κλπ.

Αυτό είναι που η πολιτεία πρέπει να καταλάβει και να προσέξει και να λάβει μέτρα για να μην εισπράξουμε τα αποτελέσματα το Φεβρουάριο Μάρτιο.

Δε χρειάζεται να είναι παραμονές εκλογών για να παρθεί ένα μέτρο στήριξης που θα τονώσει το λιανικό εμπόριο και ειδικά αυτούς που δεν ευνοήθηκαν με τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές έτσι όπως δόθηκαν φτώχυνε το κράτος και γεμίσανε οι τραπεζικοί λογαριασμοί κάποιων προνομιούχων.

Οι μικρές επιχειρήσεις είδαν ελάχιστα χρήματα για να συντηρηθούν μέχρι να ξανανοίξουν. Δεν έμεινε τίποτα για τη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε τώρα.

Άμεση επιστρεπτέα προκαταβολή στις μικρές επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος.
Ρύθμιση 120 δόσεων τώρα αμέσως.
Συνέχιση του πλαφόν 3% και για τον επόμενο χρόνο ώστε να λειτουργήσει και σαν οδηγία προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.
Συνεχόμενες συνολικές αλλά και επαναρρυθμίσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων έως ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν πήραν ούτε ένα ευρώ και απορρόφησαν όλο το ενεργειακό κόστος. Δεν έχουν πια αντοχή.

Να εφαρμοστεί ειδική πολιτική για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που έχασαν έδαφος όχι από δική τους υπαιτιότητα.

Όλες οι μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εδώ ανανεωμένες και ενημερωμένες και με τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα που είναι πλέον χιλιάδες με τα ίδια προϊόντα.

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα των μικρών επιχειρήσεων έχουν περισσότερα έξοδα παρά έσοδα.

Ο Μάρτιος είναι κοντά. Εύχομαι τότε να μετρηθούμε και να είμαστε όλοι παρόντες.

(O Θάνος Τσαγγάρης είναι Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών)