Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θάνος Τσαγγάρης: Η ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Συνεντεύξεις

Θάνος Τσαγγάρης: Η ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Όπως είναι σχεδιασμένη θα είναι λαιμητόμος για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου

Η ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας όπως είναι σχεδιασμένη θα είναι λαιμητόμος για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Κατανοούμε ότι η αρχική πρόθεση των κυβερνώντων διαχειριστών είναι η προστασία των εργαζόμενων και συμφωνούμε 100%.

Με αυτό που διαφωνούμε όμως είναι ο ίδιος ο νόμος όπως έχει σχεδιαστεί.

Ο τρόπος και ο χρόνος εφαρμογής του είναι λάθος και αντί να προστατεύσει τους εργαζομένους θα οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου σε μαρασμό, εργοδότες προβληματισμένους και τελικά σε απολύσεις.

Αν εξετάσει κανείς προσεκτικά την υπουργική απόφαση και αναλύσει τις λεπτομέρειες του νόμου θα δει αμέσως και ξεκάθαρα ότι έχει πάρα πολλές παθογένειες που την καθιστούν ανεφάρμοστη.

Είναι μια απόφαση -δυστυχώς- σχεδιασμένη στο πόδι. Στην ουσία μια ανεφάρμοστη και αποτυχημένη ελληνική πατέντα.

Όσο κι αν θέλει μια επιχείρηση και έχει όλη την καλή διάθεση να συμμορφωθεί πλήρως με το γράμμα του νόμου είναι σχεδόν αδύνατον να το πετύχει.

Τα πρόστιμα είναι αντικειμενικά δυσθεώρητα και είναι αναγκαίος ένας εξορθολογισμός για να αποφύγουμε ένα μπαράζ κλεισίματος καταστημάτων.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση στην οποία βιοπορίζονται μπορεί εύκολα με τη θέλησή τους ή άθελά τους να βλάψουν την επιχείρηση και η αποκλειστική ευθύνη βαραίνει τον εργοδότη.

Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Οι εργαζόμενοι με σταθερό ωράριο οφείλουν να χτυπάνε κάθε μέρα την κάρτα τους ακριβώς στο λεπτό το οποίο αρχίζει το ωράριο τους. Αν το κάνουν μετά από 2 λεπτά παραδείγματος χάρη αντί για τις 8 π. μ. στις 8 και 2 λεπτά τότε η επιχείρηση καλείται να πληρώσει βαρύ πρόστιμο. Μια έκτακτη αποχωρήσει για λόγους ασθενείας, ένα ατύχημα, ένα προσωπικό πρόβλημα δεν δικαιολογούνται όπως δεν δικαιολογείται να μη χτυπήσει την κάρτα του ένας εργαζόμενος ο οποίος είναι δηλωμένος στο ΕΡΓΑΝΗ με συγκεκριμένο ωράριο.

Οποιαδήποτε δυσλειτουργία του διαδικτύου και μη επικοινωνία με το ΕΡΓΑΝΗ σημαίνει πρόστιμο. Εάν δεν ανακοινωθεί ότι επανήλθε η σύνδεση με το διαδίκτυο και μπορεί να ανακοινωθεί στο ΕΡΓΑΝΗ η άφιξη ή αναχώρηση σημαίνει βαρύ πρόστιμο.

Τιμωρείται η αντικειμενική αδυναμία και η ανωτέρα βία σε μία επιχείρηση που χρόνια λειτουργεί με συνέπεια και έχει δηλωμένο το ωράριο του προσωπικού της στο ΕΡΓΑΝΗ.

Εμείς στο μικρό λιανικό εμπόριο με το προσωπικό μας είμαστε μια οικογένεια. Γιατί αυτήν την οικογένεια πασχίζει η πολιτεία να την διαλύσει;

Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται πλέον επί τόπου από ελεγκτές της επιθεώρησης εργασίας άλλα ηλεκτρονικά από το σύστημα κάθε λεπτό κάθε ώρα κάθε μέρα κάθε μήνα κάθε χρόνο. Ο εργοδότης παίρνει όλη την ευθύνη επάνω του και καλείται να πληρώσει δυσβάσταχτα πρόστιμα.

Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι μικρές επιχειρήσεις μάχονται με αγωνία για την επιβίωση τους θα ήταν καλό να μην υπάρχει αυτή η Δαμόκλειος Σπάθη.

Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που σχεδίασαν το νόμο αυτό δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το εμπόριο και τη λειτουργία του.

Σε μία περίοδο που το μικρό λιανικό εμπόριο δεν πάει καλά, εκτός από το Δεκέμβριο, όλες οι άλλες περίοδοι ήταν με αρνητικό πρόσημο. Οι εκπτώσεις δεν υπάρχουν πια σαν εργαλείο ρευστοποίησης των αποθεμάτων αντικειμενικά αλλά και λόγω αδυναμίας και απροθυμίας του καταναλωτικού κοινού.

Η πρόθεση της πολιτείας είναι να τελειώσει τις εκπτώσεις

αφού έχει νομοθετήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχει ουσιαστικά καταργήσει τις εκπτώσεις και έχει απελευθερώσει τις προσφορές προς όφελος των πολυεθνικών με το νέο κώδικα δεοντολογίας (ΦΕΚ 2640)21-4-2023

Ο νόμος δε μιλάει πλέον για εκπτώσεις αλλά για μειώσεις τιμών. Η κάθε επιχείρηση κάνει ότι θέλει, όποτε το θέλει.

Ουσιαστικά η πολιτεία έχει νομοθετήσει υπέρ των μεγάλων και δυνατών παιχτών της αγοράς.

Πιστεύω ότι θα ήταν καλό να συμβούν 3 πράγματα.

1/ να δοθεί μια παράταση προσαρμογής και η κάρτα να εφαρμοστεί από το Γενάρη του 2025 ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των συναδέλφων.

Είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι δεν είναι ενημερωμένοι και δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει γι’ αυτό δεν υπάρχει ακόμα καμία αντίδραση.

2/ να επανασχεδιαστεί από την αρχή η εφαρμογή και με τη συνεργασία των παραγόντων του λιανικού εμπορίου ώστε να είναι πλήρως εφαρμόσιμη.

3/ θα ήταν καλό να εφαρμοστεί μία απλούστερη διαδικασία εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό έως 5 εργαζόμενους.

Ανάπτυξη υπάρχει και παράγεται έργο μόνο για λίγους και εκλεκτούς και αυτό δε θα έχει καλά αποτελέσματα.

Δε διαφωνούμε με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας διαφωνούμε με τον χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής της.

(Ο Θάνος Τσαγκάρης είναι Γενικός Γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών)

πηγή