Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σταύρος Καφούνης, Πρόεδρος ΕΣΑ
Συνεντεύξεις

Εκπτώσεις-Οι καταστροφές του εμπορικού κέντρου ακύρωσαν τα όποια κέρδη

Συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Α, Σταύρος Καφούνης, στο iefimerida.gr και στον δημοσιογράφο κ. Ιάσονα Πιπίνη, την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

 

Οδός Ερμού: «Ελπίζουμε στους τουρίστες»
Στην οδό Ερμού οι εκπτώσεις αγγίζουν και το 70%. Από την προηγούμενη εβδομάδα το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σημαντικά και οι έμποροι ευελπιστούν το κλίμα αυτό να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Η γενική εικόνα στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας αυτή τη στιγμή είναι θετική, ωστόσο αυτό οφείλεται, όπως λένε οι έμποροι, κυρίως στους τουρίστες και όχι στους Έλληνες καταναλωτές.
Όπως δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, υπάρχει η η εκτίμηση ότι στο τέλος των εκπτώσεων θα καταγραφεί μια αύξηση του τζίρου μέχρι 5%. Την ίδια στιγμή όμως, οι επιθέσεις σε καταστήματα της οδού Ερμού προκάλεσαν ένα τεράστιο πλήγμα στους καταστηματάρχες που είδαν για μια ακόμη φορά να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Η ζημία που προκλήθηκε ακύρωσε αυτομάτως οποιοδήποτε οικονομικό όφελος υπήρξε.«Να αποζημιωθούμε όπως έγινε το 2008»
Ο πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης κάνει έκκληση στην κυβέρνηση μέσω του iefimerida να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους καταστηματάρχες που επλήγησαν και να ενεργοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει αποζημίωση, όπως ακριβώς συνέβη το 2008. Οι ζημιές, όπως υποστηρίζει ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες ευρω.
«Συνολικά 45 καταστήματα έχουν καταστραφεί στην Ερμού και οι ζημιές ανέρχονται στις 150 με 200 χιλιάδες ευρώ για αντικατάσταση των υαλοπινάκων. Δυστυχώς ο ιδιωτικός τομέας δεν αποζημιώνει, εξαιρεί ζημιές από τρομοκρατικές ενέργειες. Η μόνη πιθανότητα για αποζημίωση είναι η ενεργοποίηση ενός άρθρου μέσω μιας κοινής υπουργικής απόφασης όπως είχε γίνει και το 2008. Μέχρι στιγμής όμως δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση. Εμείς προσπαθούμε να το πετύχουμε. Να ενεργοποιήσουμε το άρθρο για να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι. Υπολογίστε ότι για να καλυφθούν ζημιές 150 - 200 χιλιάδων ευρώ χρειάζεται ένας τζίρος της τάξης των 3 με 5 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι εξωπραγματικό αυτά τα χρήματα να βρεθούν σήμερα στην αγορά», καταλήγει ο κ. Σταύρος Καφούνης.«Αύξηση του τζίρου 5%»
Μετά από χρόνια συνεχούς πτώσης στον τζίρο των καταστημάτων της Αθήνας, οι προβλέψεις για το 2017 είναι αισιόδοξες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άυξηση του τουρισμού. Όπως λένε οι έμποροι αυτό το κλίμα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
«Εμείς είχαμε λάβει ένα κλίμα αισιοδοξίας από τους συναδέλφους, θεωρούσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε έναν θετικό απολογισμό στο τέλος. Εξαιτίας και της αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε, βελτιώθηκε το κλίμα στην αγορά. Εκτίμηση μας είναι ότι θα υπήρχε μια αύξηση του τζίρου 3% με 5%, στις τουριστικές περιοχές ίσως και περισσότερο» δηλώνει ο κ. Σταύρος Καφούνης και προσθέτει: «Τον Αύγουστο ελπίζουμε ότι θα ευνοηθεί από τον τουρισμό, σαφέστατα πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι. Η τουριστική κατανάλωση προστίθεται στην υπάρχουσα και είναι το μόνο αισιόδοξο κομμάτι που μπορούμε να έχουμε. Τον Σεπτέμβριο όμως βλέπουμε να επανέρχεται η προηγούμενη κατάσταση. Λόγω των φόρων, πρέπει να καταβάλλουμε την πρώτη δόση, οι περισσότεροι έμποροι δεινοπαθούν για να καλύψουν αυτές τις υποχρεώσεις. Φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, κλειστές τράπεζες δεν δίνουν αισιόδοξα μηνύματα για τον Σεπτέμβριο. Θέλουμε να αποφύγουμε την πτώση».Πηγή: iefimerida.gr