Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ναρκωτικά
Συνεντεύξεις

Αποθήκη ανθρώπινων ψυχών το κέντρο της Αθήνας

 

Δήλωση του Προέδρου του Ε.Σ.Α, κ.Σταύρου Καφούνη, στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" και στη δημοσιογράφο κα Ελένη Κωνσταντάτου, στις 6 Μαΐου 2018

 

Αθήνα 

Το πρωινό της περασμένης Τετάρτης 400 κάτοικοι των Εξαρχείων στέλνουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τρισέλιδη επιστολή στην οποία καταγγέλλουν την γκετοποίηση της γειτονιάς τους. Νούμερο δύο στη λίστα με τις 22 αξιόποινες πράξεις που έχουν καταγράψει είναι η εμπορία και χρήση ναρκωτικών που εκτείνεται και σε παρακείμενες γειτονιές. 


Το βράδυ της Πρωτομαγιάς αναρχικοί με κείμενό τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου γνωστοποίησαν ότι καθάρισαν το «αυτόνομο κρατίδιο» των Εξαρχείων από διακινητές ναρκωτικών ουσιών.


Η πιάτσα των Εξαρχείων δεν είναι η μόνη στο κέντρο της Αθήνας. Συνοικίες υποβαθμισμένες χωρίς αστυνόμευση αλλά και πολυσύχναστες γειτονιές της πόλης, δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους και τουριστικά σημεία, μετατρέπονται εν ριπή οφθαλμού σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών. Το Πεδίον του Άρεως, η πλατεία Βάθης, ο πεζόδρομος της Μασσαλίας δίπλα στη Νομική, η πλατεία Κουμουνδούρου, οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια και το Μεταξουργείο, η πλατεία Αμερικής και της Πανόρμου είναι μόνο μερικές από τις πλέον πολυσύχναστες πιάτσες διακίνησης ηρωίνης, σίσα, κάνναβης και κάθε είδους ουσίας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Υγείας επιρρίπτουν ευθύνες το ένα στο άλλο και στη μέση βρίσκονται κάτοικοι και καταστηματάρχες οι οποίοι καταγγέλλουν την αδιαφορία του κράτους.

 

«Με φέρετρα από το πάρκο»


Οι κάτοικοι της οδού Μαυρομματαίων, απέναντι από το Πεδίον του Αρεως, έχουν διαμαρτυρηθεί ουκ ολίγες φορές χωρίς αντίκρισμα. Μετά την ανάπλασή του από την Περιφέρεια Αττικής ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της πρωτεύουσας είναι απαγορευτικός για τους κατοίκους, καθώς στα δρομάκια του έχει στηθεί η μεγαλύτερη πιάτσα διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Περίοικος προσπάθησε να κάνει βόλτα με την κόρη του στο πάρκο και ύστερα από λίγα λεπτά αποχώρησε γιατί τον σταμάτησαν αλλοδαποί τσιλιαδόροι δείχνοντας του το όπλο που έφεραν. Άθελά του θα γινόταν μάρτυρας μιας ακόμα αγοραπωλησίας. Αν και γέννημα-θρέμμα της Κυψέλης αναγκάστηκε να μετακομίσει φοβούμενος για την οικογένειά του.


Πριν από λίγες ημέρες, συνεργεία καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας μπήκαν στο πάρκο με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Χρησιμοποιημένες σύριγγες, απορρίμματα παντός είδους, σπασμένες γυάλινες πίπες που χρησιμοποιούνται για τη σίσα, ανθρώπινα περιττώματα κάτω από τα οποία κρύβουν τις ποσότητες ναρκωτικών για να μην γίνονται αντιληπτές από περαστικούς, ακόμα και μια βάρκα, περισυνέλεξαν τα συνεργεία.  


«Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω; Είναι τραγικό να ζεις και να εργάζεσαι δίπλα στο πάρκο» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Βάσω Χατζοπούλου που διατηρεί συμβολαιογραφείο σε μια από τις πολυκατοικίες πλησίον του πάρκου. «Έχει δοθεί άσυλο από την πολιτεία. Εδώ και δύο χρόνια οι άνθρωποι αυτοί το πρωί βρίσκονται πίσω από τα ΚΤΕΛ της Ραφήνας και το βράδυ μετακομίζουν μπροστά στο "Green Park". Εκτός από τη χρήση ναρκωτικών ερχόμαστε αντιμέτωποι και με τις μεγάλες φωτιές που ανάβουν στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα σπίτια μας με καπνό» περιγράφει.


Με επιστολή της προς τον ελεγκτή Δημόσιας Υγείας ζήτησε να πραγματοποιηθεί αυτοψία κατά τις βραδινές ώρες διότι τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας. Η αυτοψία έγινε το βράδυ της 13ης Μαρτίου 2018 και οι αρμόδιοι επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες της, αναφέροντας ότι αποτελούν «σοβαρή ανθυγιεινή εστία εις βάρος της υγείας των περιοίκων και της δημόσιας υγείας» και για τον λόγο αυτόν κρίνουν αναγκαία την τοποθέτηση χημικής τουαλέτας στο σημείο. «Ετσι δεν λύνεται το πρόβλημα. Δεν μας ενδιαφέρει ο χρήστης, ίσα-ίσα που τον νοιαζόμαστε. Είναι άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Θέλουμε να φύγουν από το Πεδίον του Αρεως οι έμποροι. Αυτά τα παιδιά βγαίνουν με φέρετρα από το πάρκο. Εμείς τους ξέρουμε, εν αντιθέσει με την Περιφέρεια. Πιστεύω ότι δεν το έχουν εγκαταλείψει αλλά ότι διά παραλείψεως τους έχουν εγκαταστήσει εκεί. Σαν να γίνεται προσπάθεια να μη φύγουν» καταλήγει.

 

Πρωτομαγιά στη Μασσαλίας


Πρωινό Πρωτομαγιάς και οι πορείες των συνδικάτων βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι, ωστόσο στον πεζόδρομο της Μασσαλίας το σκηνικό παραμένει το ίδιο. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι ζητιανεύουν τρεκλίζοντας για να πάρουν τη δόση τους, άλλοι έχουν συγκεντρώσει το απαραίτητο τίμημα και βρίσκονται με τη σύριγγα στο χέρι χωρίς να ενοχλούνται από τους περαστικούς, με τη ζέστη να εντείνει τις οσμές που αναδύονται από τα παρτέρια κάνοντας την ατμόσφαιρα ανυπόφορη.


«Είναι λυπηρό το θέαμα. Η καθημερινότητα σε κάνει να περνάς από δίπλα και δυστυχώς να μη δίνεις σημασία. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους. Κοινωνική πολιτική κάνει το κράτος, όχι ο κάθε περαστικός που θα τους δώσει λίγα κέρματα. Χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης» σημειώνει η κυρία Τίνα Καστραβέλη, γραμματέας της Κίνησης Πολιτών Κολωνακίου.


«Η πολιτική του ελληνικού κράτους έναντι των ναρκωτικών έχει στεφθεί από απόλυτη αποτυχία. Κάθε χρόνο η εικόνα του κέντρου της Αθήνας χειροτερεύει. Οι γνωστές πιάτσες απλά μετακινούνται και τελικά επεκτείνονται. Τα λόγια μεγάλα, μα τα αποτελέσματα πενιχρά. Απαιτούνται δραστικά και άμεσα μέτρα καθώς χρήστες και κάτοικοι δεινοπαθούν» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος Εξαρχείων.

 

«Οι εικόνες είναι τραγικές»


Αποθήκη ψυχών χαρακτηρίζει η πρόεδρος του συλλόγου «Παναθήναια», κυρία Βάσω Νικολακοπούλου, το ιστορικό τρίγωνο της πόλης. «Οι εικόνες είναι τραγικές. Η επικοινωνία των κατοίκων με τους αρμόδιους φορείς είναι καθημερινή, κανείς όμως δεν φαίνεται να λαμβάνει υπ' όψιν του τα όσα τους καταγγέλλουμε. Κατά καιρούς γίνονται επιχειρήσεις "σκούπα", αλλά αυτές δεν λύνουν το πρόβλημα. Η κατάσταση είναι τραγελαφική γιατί με αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν γίνεται τίποτα. Επί χρόνια ζητούμε να κάτσουν οι αρμόδιοι φορείς στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν - να τους βοηθήσουμε και εμείς - ώστε να ορίσουν χρονοδιάγραμμα και να βρουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα» σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει γειτονιά. «Το σύνθημά μας άλλωστε είναι ότι θα αλλάξουμε τη γειτονιά».


Διασχίζοντας τις οδούς Μενάνδρου, Ζήνωνος, Ιάσωνος και Κεραμεικού αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως τη διάσταση του προβλήματος. Από παντού αναδύεται μια περίεργη οσμή ούρων σε συνδυασμό με ανατολίτικα μπαχαρικά και ανάμεσα στους καταστηματάρχες ντόπιους και μετανάστες γίνεται το αλισβερίσι. «Πώς θα επισκεφθούν και πάλι τη χώρα μας οι τουρίστες όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες εικόνες; Γιατί όσο και να μας φαίνεται περίεργο, δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς να περάσουν από το ιστορικό τρίγωνο. Τις προάλλες περιθωριακοί έκλεψαν τουρίστες στην πλατεία Μοναστηρακίου» σημειώνει η κυρία Νικολακοπούλου.

Για τον εμπορικό σύλλογο της Αθήνας, η μικροεγκληματικότητα, το παρεμπόριο και φυσικά οι τοξικοεξαρτημένοι είναι τα στοιχεία που δημιουργούν ένα τρομακτικό κλίμα στην αγορά. «Αυτό το ζήτημα με έχει φέρει αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Αθηναίων γιατί θεωρώ ότι ο ρόλος του δήμου και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρέπει να είναι πιο σοβαρός γύρω από αυτό το θέμα. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια η κατάσταση χειροτερεύει» σχολιάζει ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σταύρος Καφούνης βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων και το θέμα των κλειστών καταστημάτων. «Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι όλο αυτό επηρεάζει δυσμενώς το κλίμα. Είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που δεν μπορεί να αναπνεύσει η αγορά. Έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που παρασύρει τα πάντα» καταλήγει.

 

Βαθιά παρανομία στη Βάθης

 

Ο κ. Σπύρος Καλαμπόκης έχει μεγαλώσει στην περιοχή της πλατείας Βάθης και, όπως περιγράφει, η γειτονιά του ποτέ δεν ήταν «καθαρή», όμως όποιο κτίριο δείχνει εγκαταλελειμμένο καταλαμβάνεται από τοξικοεξαρτώμενους. 


«Πολλές φορές πηγαίνουμε στην Αστυνομία και μας λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι' αυτούς τους ανθρώπους και σε έναν βαθμό το κατανοούμε. Αλλά τουλάχιστον με μια επιχείρηση "σκούπα ας προσπαθήσουν να τους διασπάσουν σε γειτονιές μη κατοικήσιμες. Πραγματικά δεν θέλουμε να βλέπουμε εξαθλιωμένους ανθρώπους έξω από τις πόρτες μας, πρέπει να βρεθούν δομές που θα τους περιθάλπουν και θα τους υποστηρίζουν. Απλά δεν θέλουμε αυτές οι μονάδες να γίνονται όλες κάτω από την Ομόνοια γιατί γκετοποιούν τις γειτονιές μας» υποστηρίζει, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του ότι σε περίπτωση που εκκενωθεί το Πεδίον του Άρεως οι ναρκομανείς ενδέχεται να «μετακομίσουν» γύρω από τις πλατείες Τράιμπερ και Αγίου Παύλου στον Σταθμό Λαρίσης. 


«Προσπαθούμε καθημερινά μέσα από την ενεργοποίηση των θεσμών να μπορέσει να υπάρξει μια δυνατότητα ελέγχου για να αισθάνονται ασφάλεια οι κάτοικοι και να μη γίνει η κατάσταση μη ελεγχόμενη. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αποφεύγουν στενά δρομάκια γιατί φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα» εξηγεί.


«Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν. Η ανηλεής δίωξη του εμπορίου, η ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων, η ολοκληρωτική αποκέντρωση της χορήγησης μεθαδόνης σε νοσοκομεία και σε χώρους εκτός του κέντρου των πόλεων, η αυστηρή απαγόρευση της χρήσης σε δημόσιους χώρους, η δημιουργία ειδικών δομών όπου η χρήση θα τελεί υπό ιατρική παρακολούθηση είναι κάποια από αυτά. Μέχρι τότε η Αθήνα θα παραμένει πρωτεύουσα των ναρκωτικών και όλοι εμείς θεατές της υποκρισίας και της αναλγησίας» καταλήγει ο κ. Αποστολόπουλος.

 

Ζητεί από τον κόσμο να δώσει τη λύση


«Βοηθήστε να ανοίξει το πάρκο στον κόσμο». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Περιφέρεια Αττικής, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η λειτουργία του Πεδίου του Άρεως. «Η τοξικοεξάρτηση δεν είναι μόνο θέμα του Πεδίου του Αρεως, απλώνεται σε όλη την Αθήνα» δηλώνει στο «Βήμα» η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου.

«Η λύση για το πάρκο είναι να μπει μέσα η κοινωνία, αλλά η δαιμονοποίηση που προκαλείται και από τα δημοσιεύματα δεν βοηθάει, αντιθέτως φοβίζει τον κόσμο. Εμείς θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεργασία φορέων και θεσμών σε δράσεις εξωστρέφειας που αποσκοπούν με κοινωνικό τρόπο στην αναζωογόνηση περιοχών και δημόσιων χώρων όπως το Πεδίον του Άρεως. Ο στόχος μας είναι το Πεδίον του Αρεως να αποδοθεί στους πολίτες της Αθήνας και να ενισχυθεί η επισκεψιμότητά του μέσα από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Γι’ αυτό επιδιώκουμε συνεχή συνεργασία με φορείς και θεσμούς όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση, το Γαλλικό Ινστιτούτο και ο ΣΕΓΑΣ, οι “Αθηναίοι Δρομείς” και άλλοι φορείς».


Στο πλαίσιο αυτό, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά σήμερα Κυριακή 6 Μαΐου 2018 αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων και περίπατο 2 χιλιομέτρων στον χώρο του Πεδίου του Άρεως με την επωνυμία «ΟΠΑ Run». 


«Βασικός στόχος του πρώτου “ΟΠΑ Run”», λέει η κυρία Κυπριανίδου, είναι «η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια καινούργια αντίληψη για το ιστορικό Πεδίο του Άρεως: Ενός χώρου ευχάριστου και φιλικού προς τον επισκέπτη, φιλόξενου και δημιουργικού για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ελκυστικού για τους νέους και τις νέες. Φιλοδοξούμε η εκδήλωση αυτή, με τη συμμετοχή μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, κυρίως φοιτητών, να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα ενεργή ζωή του πάρκου».

 

Συλλήψεις και ποσά


Για την Ελληνική Αστυνομία το 2018 είναι έτος κατά των ναρκωτικών με βασικό σύνθημα «όχι στα ναρκωτικά, όχι στην περιθωριοποίηση, όχι στον θάνατο». Προτεραιότητά τους αποτελεί το Πεδίον του Άρεως και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Πρόσφατα προχώρησαν στην εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών σε περιοχές της Αττικής.


Το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν 1.228 άτομα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, εξαρθρώθηκαν 11 σπείρες που διακινούσαν ναρκωτικά και κατασχέθηκαν 20,386 κιλά κοκαΐνης, 292,329 κιλά κάνναβης, 48,494 κιλά ηρωίνης, 12.028 ναρκωτικά δισκία και 1.395 δενδρύλλια.

 

«Παταγώδης αποτυχία της κεντρικής κυβέρνησης»


Για «παταγώδη αποτυχία της κεντρικής κυβέρνησης» μιλάει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι δεν μπορεί να δώσει την παραμικρή λύση στη διακίνηση και στο εμπόριο ναρκωτικών. Ο κ. Καμίνης δηλώνει στο «Βήμα»: 


«Δεν μένουμε, ποτέ δεν μείναμε, στο “γράμμα” των αρμοδιοτήτων μας: ασχέτως αν το Πεδίον του Άρεως ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής, χρόνια τώρα οι υπηρεσίες του δήμου καθαρίζουν το πάρκο, έστω και αν πολλές φορές χρειάζεται η συνδρομή της Αστυνομίας. Το νιώθουμε ως ευθύνη μας απέναντι στην πόλη και στους κατοίκους της. Δεν θα τους αφήσουμε ούτε λεπτό μόνους. Πρέπει όμως να είμαστε δίκαιοι: Το πρόβλημα του Πεδίου του Άρεως δεν είναι πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποτελεί μια παταγώδη αποτυχία της κεντρικής κυβέρνησης σε τρία επίπεδα: στις πολιτικές πρόληψης για την εξάπλωση των ναρκωτικών, στις μεθόδους θεραπείας, για τις οποίες τα παραδείγματα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο, και στην καταστολή, όπου βεβαίως κανένας δεν έχει πλέον την παραμικρή αυταπάτη ότι η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μπορεί να δώσει την παραμικρή λύση στη διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών. Δεν μπορώ να βρω καμία εξήγηση, πώς είναι δυνατόν να έχω θέσει εδώ και μήνες το θέμα της ανάγκης δημιουργίας κλειστών χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ουσιών, ώστε να σταματήσουν η δημόσια χρήση και ο θάνατος στον δρόμο, και να μη μου έχει απαντήσει η κυβέρνηση, ούτε καν αρνητικά. Δεν θέλουν ούτε καν να το συζητήσουμε. Και συντηρούν το “γύρω-γύρω όλοι” και το κρυφτούλι στο Πεδίον του Άρεως, στη Νομική, στην πλατεία Αμερικής, στο Μεταξουργείο, στη Βαρβάκειο και σε άλλα σημεία της πόλης».

 

Πηγή : Το Βήμα της Κυριακής